Mnogo puta smo u reklamama čuli da ćemo zahvaljujući tečnostima za ispiranje usta imati blistav osmeh, prijatan miris, i dobru higijenu. Međutim, ono što treba da vam bude neizostavni dio higijenske rutine je pranje zuba četkicom i pastom, i korištenje zubnog konca, ili još bolje, naročito ako imate protetske radove, interdentalne četkice.

Koliko puta dnevno treba prati zube?

Najbitnije je ono pranje zuba koje se izvodi nakon posljednjeg obroka, i ukoliko niste imali vremena u toku dana da se pozabavite detaljnije svojim zubima, to je pravi trenutak da umanjite eventualnu štetu. Tokom noći se pljuvačka slabije luči, i nema toliki efekat čišćenja zuba kao u toku dana, pa eventualni ostaci hrane koji bi cijelu noć bili na zubima imaju veću mogućnost da demineralizuju gleđ. Naravno, poželjno je da nakon svakog obroka operete zube.

Koliko traje pranje zuba?

Pranje zuba bi trebalo da traje 3 minuta, kako bi se izvelo bar 20 pokreta preko svakog zuba. Pre samog pranja zuba bi trebalo proći između svih zuba zubnim koncem. Četkicom uvijek treba ići od desni ka zubu. To su oni pokreti kojima smo učeni kao mali, u gornjoj vilici kiša pada, u donjoj trava raste. Pokreti lijevo-desno samo potiskuju hranu i plak u desni, što je štetnije nego da i niste oprali zube.

Da li da koristim tečnost za ispiranja usta?

Ukoliko nemate neko specifično stanje zbog kog ne možete da perfektno održavate higijenu, kao što su hirurški konci, fiksnu protezu ili implante, nema nikakve potrebe za korišćenjem ovih sredstava.

ZA – ispiranje usta tekućinom

Najočitija dobra strana vodica za usta je osvježavanje daha, što je odlično za osjećaj čistoće i samopouzdanje u društvenom životu. Dugoročniji je njihov učinak u tome što sprečavaju razvoj kamenca i pomažu isprati iz usne šupljine bakterije koje bi se mogle prilijepiti za zube i potaknuti razvoj karijesa. Ako vodica za usta sadrži fluor, dodatno poboljšava zaštitu zuba, jer fluor jača zubnu caklinu, odnosno smanjuje demineralizaciju zuba. Takve vodice obično sadrže oko 0,05 posto natrijeva fluorida, što je dovoljno za zaštitu.

Da-li-nam-je-tečnost-za-ispiranje-usta-neophodna-txt1

PROTIV – ispiranje usta tekućinom

Ako se koriste vodice za usta, a zanemaruje čišćenje četkicom i koncem, vodica će samo prekriti zadah, ali neće oprati zube. Dugotrajan loš dah razlog je za odlazak stomatologu, a može biti i znak nekih bolesti, stoga je njegovo maskiranje, bez liječenja, loš potez. Većina negativnih strana odnosi se na alkoholne vodice.

Umjesto da smanje osjetljivost zuba, one je mogu povećati, jer alkohol ispire slinu pa zubi postaju ranjiviji i osjetljiviji. Alkohol dezinficira usta i ubija bakterije, no pritom može iziritirati afte, pojačati njihovu bolnost i osjetljivost te usporiti iscjeljenje. Kao što antibiotici izbace iz ravnoteže crijevni mikrobiom, tako i alkoholne vodice uništavaju sve bakterije u ustima, i loše i dobre, čime se povećava rizik od karijesa, gingivitisa i drugih bolesti.

Nije za malu djecu

Gutanje vodice za usta može biti vrlo opasno. To i je razlog zbog kojeg se one općenito ne preporučuju djeci mlađoj od šest godina. Primjerice, antiseptik metil-salicilat već i u maloj količini, ako se proguta, može izazvati povraćanje, grčeve, probleme s bubrezima…, a za djecu može biti fatalan.