Dječija stomatologija

Šta je dječija stomatologija?

Dječija stomatologija ili pedodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi preventivnim i terapijskim postupcima u svrhu očuvanja oralnog zdravlja djece od rođenja do kraja adolescencije. Preventivna stomatologija Vašem djetetu osigurava zdrav i lijep osmijeh. Djeca sa zdravim ustima lakše i pravilnije žvaču hranu, bolje iskorištavajući njene sastojke. Brže i bolje govore. Opće zdravlje im je bolje, jer bolesna usta i zubi utječu na pojavu bolesti ostalih organa. Zdrava usta lijepo je vidjeti, a lijepi zubi djetetu daju potrebno samopovjerenje. I na kraju, zdrava usta znače mnogo manje financijskih troškova za roditelje.

Prvu posjetu ordinaciji dentalne medicine preporučujemo već u trećoj godini života djeteta, kako bi se obavila kontrola zuba i izgradilo povjerenje djeteta u stomatologa. Naglasak u radu s djecom stavljamo na prevenciju koja omogućava zaštitu mliječnih zuba od karijesa, kao i sprečavanje njihovog preranog gubitka, te čuvanju mjesta za smještaj trajnih zuba. Na taj način postiže se prirodni pravilni slijed nicanja trajnih zuba i smanjuje se naknadna potreba za ortodontskom terapijom, s ciljem funkcionalnog i estetskog ispravljanja zagriza

Dječija stomatologija uslov za prve korake oralnog zdravlja

Dječija stomatologija bavi se praćenjem rasta i razvoja usne šupljine i vilice kod djece, te prevencijom i sanacijom karijesa. Prevencija je ono na čemu je najveći naglasak, jer je u toj dobi važno razvijati higijenske navike. Važnu ulogu u tome ima dolazak stomatologu, koji treba biti ugodan i zabavan za dijete.

Usluge u okviru dječije stomatologije

Kontrolni pregledi dijece sprovode se neposredno nakon nicanja mliječnih zuba i ovakvim pristupom mogu se na vrijeme primjetiti moguće promjene u najranijem stanju, a roditelje posavjetovati o važnosti preventivnih mjera u očuvanju oralnog zdravlja koje uključuje:

 • pravilno četkanje zuba i izbor četkice i paste za zube
 • pravilna prehrana i uklanjanje loših navika
 • važnost očuvanja zdravih mliječnih zuba
 • edukacija o karijesu
 • profesionalna fluorizacija
 • rano prepoznavanje anomalija, koje je moguće potpuno rješiti samo u dječijem uzrastu
 • zalivanje fisura i zaštita zuba

Mlijčni zubi počinju nicati u periodu oko šest mjeseci života, da bi do treće godine bilo prisutno svih 20 mliječnih zuba, a počnu ispadati oko šeste godine i ispadaju do desete godine starosti. Jako je važno očuvati zdravlje tih zuba, jer oni čuvaju mjesto za trajne zube. Kod nas Dentalnoj Poliklinici Bičakčić vršimo edukaciju o održavanju higijene, ali i prevenciju nastanka karijesa.

Kada dijete prvi puta odvesti stomatologu?

Idealno bi bilo da dijete prvi put posjeti stomatologa prije nego što budu potrebne neke intervencije ili popravci, a to je negdje poslije prvog rođendana. Na taj način preduhitrit ćete i da dijete od prijatelja u vrtiću ili školi čuje negativne komentare o odlasku kod zubara i razvije nepotrebni strah.

Zašto je važno čuvati mliječne zube?

Zdravlje mliječnih zuba jako je važno. Mliječni zubi važni su za žvakanje i probavni sistem. Također su važni za oblikovanje govora i pravilan izgovor, ali i za lijep dječji osmijeh. Uz to, oni čuvaju mjesto za pravilno nicanje trajnih zuba.

Što u slučaju oštećenja zuba?

Dječja zaigranost, nedostatak straha, sportske aktivnosti i različite druge situacije mogu dovesti do oštećenja mliječnih ili trajnih zuba. Bilo da je u pitanju lom krunice, korijena ili potpuno izbijanje zuba, vrlo je važno da Vaše dijete odmah odvedete stomatologu. Ukoliko se dijete aktivno bavi nekim kontaktnim sportom preporučamo izradu individualnog štitnika za zube (udlage) kako bi se spriječila povreda zuba u razvoju.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti dječije stomatologije koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

  Označite datum Vašeg dolaska

  Prihvatam opća pravila privatnosti podataka