Endodoncija

Šta je endodoncija?

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala naših zuba tj. liječenjem mehkih tkiva zuba. Naši se zubi sastoje od tvrdih tkiva kao što su caklina, dentin i cement te mehkih tkiva kao što je zubna pulpa. Zubna pulpa je prožeta živčanim vlaknima tj. predstavlja splet živaca, krvnih žilica i ostalog potpornog tkiva koje prehranjuje zub, brani ga od štetnih utjecaja i daje mu osjet (toplo, hladno, bol, zagriz itd.). Pulpa se nalazi u unutrašnjosti zuba, ispod cakline i dentina, u kompleksnom i teško dostupnom spletu krunskih i korijenskih prostora i  kanalića.

Terapija korijenskog kanala je najčešći postupak kojim se bavi endodoncija. Liječenje upale zuba podrazumijeva uklanjanje zubnog živca i temeljito čišćenje kompletnog korijenskog kanala. Nakon dezinfekcije kanala, radi se punjenje kanala trajnim ispunima kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena.

Endodoncija kao dio dentalne medicine

Vađenje zuba na zadnjem je mjestu! Cilj endodontske terapije kao dijela dentalne medicine je izliječiti zub kako bi se on dugotrajno sačuvao jer je svaki sačuvani zub jako važan i može biti ključan za nadoknadu ostalih izgubljenih zuba. Ako liječenje ne uspije i postoji patološki proces na kosti u tom slučaju liječenje se može ponoviti. Radi se endodontska revizija koja uključuje vađenje starog punila iz kanala, ponovno čišćenje i punjenje. Ukoliko ni revizija ne pokaže zadovoljavajući rezultat, zub se može hirurški zbrinuti apikotomijom. Apikotomija je hirurški postupak kojim se odstrani vrh korijena zuba kako bi se otklonio upalni process.

Usluge u okviru endodoncije

Postupak endodontskog liječenja zuba:

 • uklanjanje zubnog živca
 • temeljito čišćenje kompletnog korijenskog kanala
 • punjenje kanala trajnim ispunama kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena

Pri endodoncijskom liječenju koristimo posebne materijale i elektronsko određivanje položaja vrha korijenskog kanala, posebne detektore smještaja ulaza u kanal, radiološko određivanje njihovog broja i položaja, te mehaničko čišćenje i obradu stijenki kanala.

Bol koja se javlja neposredno nakon punjenja kanala je normalna i prolazna.

Postoje dvije opcije za provođenje endodoncije

 • Prva opcija je da se otvori pulpna komorica i stavi sredstvo koji će nakon nekoliko dana umrtviti živac.
 • Druga opcija je da se (uz anesteziju) pulpa ukloni isti dan bez sredstva za umrtvljivanje.

Neki zubi su jednokorijenski, dok su drugi višekorijenski. Jednokorijenski zubi najčešće imaju jedan ili dva korijenska kanala, dok ih višekorijenski zubi imaju najčešće tri ili četiri. Važno je pronaći sve kanale, dobro ih očistiti i dezinficirati kako ne bi došlo do nastanka nove upale.

Nakon čišćenja kanala ručnim ili strojnim tehnikama, kanali se pune zamjenskom tvari koja sprječava prodor bakterija u zub i nastanak nove infekcije. Nakon provedene terapije, napravi se kontrolna rentgenska snimka. Ako je sve u redu, može se krenuti u izradu novog ispuna (plombe) ili krune, ovisno u kakvom je stanju zub.

Kandidati za usluge endodoncije su svi koji imaju jedan od navedenih simptoma:

 • pulsirajuća bol (izraženija po noći, osjećaj boli kao da „kuca srce“)
 • bol pri zagrizu
 • osjetljivost zuba na promjenu temperature
 • pojava otoka
 • gnojna fistula na vrhu korijena zuba vidljiva na rentgenskom snimku

Bol nije uvijek nužan simptom razvitka infekcije pulpe koja može dovesti do upale unutar kosti u području korijena zuba (granulom).

Nedetektirani i neliječeni granulom može mirovati ili rasti bez većih simptoma, dok se kod nekih pak očituje jakim bolovima s otokom što upućuje na akutni periapikalni proces.

Ako osjetite pojačanu osjetljivosti zuba, u razgovoru ćete s našim doktorima najbolje razjasniti postoji li potreba za endodontskom terapijom.

Kada je potrebno liječenje zuba?

Liječenje zuba iglicama (endodoncija) potrebno je u slučajevima kada karijes zahvati već i pulpu (živac) zuba. Tada je potrebno odstraniti karijes i pulpu te započeti s procesom liječenja. Proces liječenja uključuje čišćenje, proširivanje i punjenje kanala. Nakon što je proces liječenja završen, izrađuje se kompozitni ispun ili protetski nadomjestak, ovisno o stanju zuba.

Kako izgleda postupak liječenja zuba?

Kako bi liječenje bilo u potpunosti završeno, potrebno je prvenstveno otvoriti zub te izvaditi inficirani živac (pulpu zuba), očistiti kanal/e korijena zuba te očišćeni kanal popuniti umjetnim materijalom koji će spriječiti napredak bakterije.

Nakon što se kanali popune umjetnim materijalom najčešće se postavlja ispun (plomba) no, ako je veći dio zuba zahvaćen karijesom, tada je moguće kreirati protetski nadomjestak poput inlaya, onlaya ili overlaya, a u nekim slučajevima potrebno je izraditi zubnu krunicu.
Samo liječenje je potpuno bezbolan tretman te se pacijenti ne moraju bojati boli. Tretman je ugodan i nije invazivan.

Boli li zub uvijek kada se upali živac?

Bol kao simptom ne mora se nužno pojaviti kada dođe do upale zubne pulpe. Zubna pulpa (živac) može se inficirati bez da se pojavi bol kao simptom. U tom slučaju, infekcija može uzrokovati granulom tj. upalu kosti ispod samog korijena zuba.

Granulom u tom slučaju može mirovati ili rasti kroz vrijeme bez da pacijent ima ikakve simptome ili su simptomi toliko slabi da pacijent ne primjećuje problem. Ako granulom ima tendenciju rasta, može se razviti u akutni periapikalni proces koji sa sobom donosi i velike bolove i otekline, a ponekad uzrokuje i pojavu fistule (bijela tvorevina slična gnojnom prištiću koja se javlja na korijenu zuba).

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti endodoncije koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

  Označite datum Vašeg dolaska

  Prihvatam opća pravila privatnosti podataka

  PRIJEPOSLIJE