Implantologija

Šta je implantologija?

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje i donje čeljusti kako bi se nadomjestio korijen izgubljenog zuba. Dentalna implantologija stara je skoro 40 godina i možemo reći da je danas potpuno usavršena i etablirana stomatološka disciplina. Ona je naučno utemeljena, eksperimentalno i klinički potvrđena i tehnološki usavršena multidisciplinarna struka.

Stomatološka implantologija bavi se “usađivanjem” umjetnog korjena u kost. Savremeni zubni implantati izrađeni su od titanija i imaju oblik vijka. Novousađeni korjen služi kao nosač krunica, mostova i proteza. Implantati daju mogućnost rješavanja problema djelomične ili potpune bezubosti bez nepopularnih proteza, a ako se situacija mora rješavati protezom, onda barem tako da je ona čvrsto usidrena na implantatima.

Osobe koje zbog gubitka zuba moraju nositi protezu, često se susreću s problemima poput nestabilnih proteza, gubitak okusa, nagon za povraćanjem ili jednostavno osjećaj stranog tijela u ustima. Uz sve to nerijetko ide i gubitak samopouzdanja uz smanjenje kvalitete života.

Implantati štede i postojeće zdrave zube. Ako ste izgubili zub ne moraju se nužno brusit zubi do njega da bi se izradio most, nego se izgubljeni zub nadomjesti implantatom, a susjedni zubi ostavljaju se netaknuti.

Implantologija u sve većoj upotrebi u dentalnoj medicini

Stručnjaci Dentalne ordinacije Bičakčić prate trendove u zapadnim zemljama i održavaju korak s konstantnim razvojem struke, s ponosom tvrdeći da smo vodeći na domaćem tržištu. U Dentalnoj poliklinici Bičakčić su adekvatno tehnološki opremljene ordinacije, što dentalnu implantologiju čini dostupnom većem broju pacijenata. S razvojem dentalne implantologije dolazi i do njene popularizacije kroz medije te su pacijenti sve bolje informirani i sve češće traže tretmane iz područja implantologije.

Dentalni implantati su danas najsavremeniji način rješavanja nedostatka jednog ili više zuba. Usled gubitka zuba dolazi i do resorpcije viličnih kostiju a dentalni implantati su najfunkcionalniji način da tu vrstu problema usporimo. Sva protetska rješenja na dentalnim implantatima su najudobnija rješenja za Vas i najsličnija su prirodnim zubima i samim tim predstavljaju vrhunac u stomatologiji.

Usluge u okviru implantologije

U svakom mogućem pogledu zubni implanti predstavljaju bolje rješenje za nadoknadu zuba koji nedostaju.

 • Estetika: izgled i osjećaj koji ima pacijent sa ugrađenim implantom je identičan onom kod prirodnih zuba. Pošto implant čvrsto srasta sa viličnom kosti sprječeni su gubitak kosti i povlačenje desni koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza. Niko neće moći da primijeti da imate vještačku zubnu nadoknadu u ustima.
 • Čuvanje preostalih zuba: zubni implanti ni na koji način ne narušavaju kvalitet preostalih zuba što se dešava pri izradi zubnih mostova. Što više zdravih i intaktnih zuba imate, veća je dugoročna korist za zdravlje vaših usta.
 • Komfor i samopouzdanje: pomoću zubnih implanata ćete ponovo moći normalno da pričate, jedete sa komforom i većim samopouzdanjem. Oni vam omogućuju da kažete zbogom protezama koje su vas žuljale, ispadale i stvarale neprijatan osjećaj stranog tijela u ustima.

Zubni (dentalni) implantati su najbolje rješenje koje će Vam omogućiti prirodan izgled i zdrave zube!

Ugradnjom implantata se pozitivno utiče na kvalitetu života. Najveća prednost implantata je omogućavanje prirodnog izgleda i zdravih zuba. Napokon se možete samouvjereno smijati, pričati, jesti i uživati u ostalim svakodnevnim aktivnostima bez da razmišljate o zubima koji Vam nedostaju.

Neposredno prije ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled i digitalni ortopan tj. rendgensku snimku obje čeljusti.

Na temelju rendgenskog pregleda ocijenit ćemo kvalitetu kosti i anatomiju potporne strukture, nakon koje će se pomno isplanirati vrsta i procedura implantološke terapije. Kroz razgovor sa stomatologom i oralnim hirurgom, razjašnjavaju se detaljno sve faze ugradnje implantata, zatim se postupak uskladi s postojećim stanjem, željama i očekivanjima pacijenta.

Kako funkcionira zubni implantat?

Dentalni implantat je maleni vijak koji djeluje kao umjetni korjen zuba, a hirurškim se putem ugrađuje u kost čeljusti. Izrađen je od titana, metala koji tijelo dobro prihvaća i koji s kosti stvara čvrstu vezu čineći stabilni temelj. Nakon integracije implantata u kosti u implantat se postavlja protetska nadogradnja, koja služi kao nosač za krunice, mostove ili proteze.

Da li je implantološka terapija sigurna i provjerena?

Već više od 40 godina dentalni implantati se uspješno koriste kao opcija liječenja nedostatka jednog ili više zuba u cijelom svijetu. Implantacijski sistem  razvijen je na biološkim i biomehaničkim principima. Jedan je od rijetkih implantacijskih sustava sa detaljnom dokumentacijom i brojnim kliničkim i znanstvenim istraživanjima. Dizajn implantata omogućava brže vrijeme cijeljenja, odlične estetske rezultate, skraćuje vrijeme provedeno na stomatološkoj stolici i povećava pouzdanost dugoročnih rezultata.

Poteškoće pri jedenju ili ne postoji razgovjetan govor zbog nedostatka zuba?

Dentalni implantati su rješenje za vas. Dentalni implantati služe kao potpora zamjenskim zubima koji izgledaju, funkcioniraju i koji se osjećaju kao prirodni zubi.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti implantologije koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

  Označite datum Vašeg dolaska

  Prihvatam opća pravila privatnosti podataka

  PRIJEPOSLIJE
  PRIJEPOSLIJE