Ortodoncija

Šta je ortodoncija?

Ortodoncija se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, te odnosa među čeljustima, tijekom rasta i razvoja pa i kasnije tijekom života. Cilj ortodoncije nije isključivo estetika kakvo je uvriježeno mišljenje, jer pravilno postavljeni zubi su ne samo lijepi nego su i važni za zdravlje čitavog sistema za žvakanje, čeljusnog zgloba i mišića te okolnog zubnog tkiva.

Pravilan položaj zubi u čeljusti i pravilan odnos gornje i donje čeljusti omogućuje ravnomjeran prijenos sila žvakanja a time čuva i potporno tkivo zuba i same zube od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja te umanjuje ili uklanja probleme u čeljusnom zglobu.

Ortodonski aparati mogu biti:
-fiksni
-mobilni

Mobilne aparate pacijent sam može skinuti, fiksni ili popularno zvani “bravice” trajno ostaju na zubima sve do kraja ortodontske terapije. Fiksne aparate postavlja ortodont izravno u ustima, a mobilni, tj. pomični aparati izrađuju se u zubnom laboratoriju.

Ortodontska terapija može biti uspješna u svakoj dobi, a odrasli osobito cijene terapiju zbog kreiranja lijepog osmijeha. Ortodontske bravice nisu više samo za djecu. Aparatići u starijoj dobi mogu poboljšati samopouzdanje i izgled, ali poboljšavanje zdravlja zubnog mesa i zuba je jednako važno.

Ortodoncija u sve većoj upotrebi u dentalnoj medicini

Stručnjaci Dentalne poliklinike Bičakčić prate trendove u zapadnim zemljama i održavaju korak s konstantnim razvojem struke, s ponosom tvrdeći da smo vodeći na domaćem tržištu. Nicanjem prvih trajnih zubi, između 6. i 7. godine života savjetuje se i prvi odlazak ortodontu. Ortodont će na temelju kliničkog pregleda i ortopantomograma (Rtg slika čeljusti) vidjeti kakav je odnos mliječnih i trajnih zubi, ima li dijete zametke svih trajnih zubi, je li dobar odnos između gornje i donje čeljusti, postoji li kakva nepogodna navika (guranje jezika, sisanje prsta, disanje na usta i sl.) te savjetovati roditelje o početku terapije. Ukoliko je terapija potrebna, roditelji će biti upoznati s optimalnim vremenom za početak iste kako dijete ne bi nepotrebno predugo nosilo aparat.

Pacijent ili roditelji trebaju biti upoznat s planom i tijekom ortodontskog liječenja. Svaki se pomak zuba može predvidjeti jer se zubi ne pomiču bravicama niti lukovima već znanjem ortodonta. Svakoj postavi aparatića zato uvijek prethodi detaljna faza planiranja fiksne ortodontske terapije.

Dobrobiti ortodontske terapije kod odraslih:

 • lijep osmijeh koji će rezultirati samopouzdanjem kod pacijenta
 • poboljšana mogućnost čišćenja i održavanja higijene čime se smanjuje mogućnost karijesa i gubitka zuba
 • reducira se mogućnost za pojavom drugih ortodontskih problema kao npr. nepravilno trošenje površine zuba, nepravilnosti u zglobu (što može dovesti do glavobolja i boli u vratu)
 • ispravlja loše navike kao što su npr. škripanje zubima
 • poboljšava govor, harmoniju lica i zatvaranje usta

Usluge u okviru ortodoncije

Ortodonciju dijelimo na:

 • fiksnu ortodonciju
 • mobilnu ortodonciju

Mobilni ortodontski aparati / mobilne ortodonske naprave

U doba mješovite denticije, kada su prisutni još i mliječni zubi, kod djece se najčešće koriste mobilni aparati. Kod svih mobilnih aparata bitna je suradnja djece, jer samo o njima ovisi hoće li aparat biti u ustima 14-16 sati. Može se raditi o aparatima koji pomažu ispravljanju poremećenih odnosa između gornje i donje čeljusti ili ispravljanju nekih nepogodnih navika (aktivator, bionator itd.). Ti aparati imaju učinka samo kod djece koja se još nalaze u periodu rasta. Danas se isto tako zna da mobilni aparati imaju samo ograničeno djelovanje na pomicanje čeljusti, jer uglavnom djeluju na zube. Headgear je naprava koja se može isto tako koristiti prije nicanja svih trajnih zubi, a može nam poslužiti u stvaranju mjesta ako je dijete prerano izgubilo mliječne zube pa nema dovoljno prostora za njihove trajne nasljednike. Tako bismo izbjegli kasnije vađenje zubi. Danas se terapija sve češće odgađa do 12. godine života, budući da su tada prisutni svi trajni zubi, kako bi se fiksnom ortodontskom napravom pacijenti tretirali u najkraćem vremenskom roku.

Fiksni ortodonski aparati / fiksne ortodonske naprave

Fiksne ortodontske naprave postavlja ortodont izravno u ustima pacijenata i danas su one izbor u liječenju većine ortodontskih anomalija, osobito u odrasloj dobi.

Fiksni aparat sastoji se od bravica koje se lijepe na zube i žica koje imaju aktivnu funkciju pomaka zuba u željenom smjeru. Mnogi pacijenti uplašeni su da će im bravice “oštetiti” zube, ali za brigu nema nikakvog razloga. Naime, ljepila kojima se bravice lijepe na zub štite caklinu, jer u sebi sadrže fluor koji postepeno otpuštaju. Međutim, nužno je savršeno održavanje higijene tijekom cijele terapije kako bi se spriječio razvoj gingivitisa (upala zubnog mesa), karijesa i ostalih neželjenih posljedica.

Prilikom postave aparata pacijenti dobivaju upute o održavanju oralne higijene o prehrani i ophođenju s napravom tijekom terapije, a ukoliko je potrebno, tijekom terapije provodi se i profesionalno čišćenje svih struktura usne šupljine.

Bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične, a postoje i tzv. samovezujuće bravice koje imaju niz prednosti: skraćuju trajanje terapije, rjeđe su kontrole, bolje provođenje higijene i manje vremena provedeno u ordinaciji.

Žica je sastavni dio fiksnog aparata koja pomicanjem zubi aktivno djeluje. Pričvršćena je za bravicu gumicom ili žičanom ligaturom. Žice koje se koriste sastavljene su od sofisticiranih legura koje djeluju na zub blagim kontinuiranim i fiziološkim silama, bez ikakvih štetnih učinaka na zube i potporne strukture, čime je bol i nelagoda u prvim danima terapije svedena na minimum.

Retencija u ortodonciji

Radi se o vrlo važnoj fazi ortodontske terapije u kojoj se zubi zadržavaju u položaju postignutim samom terapijom. Nakon skidanja fiksne naprave još je neko vrijeme potrebno nositi retencijsku fiksnu ili mobilnu napravu kako bi se zubi stabilizirali i zadržali u položaju koji je postignut terapijom. Radi se ili o prozirnim aparatima koji se postavljaju na zube gornje i donje čeljusti, a izrađuju se na završnim modelima ili se prednji zubi s unutrašnje (lingualne) strane međusobno zalijepe žicom, što je potpuno nevidljivo.

Koje su bravice najkvalitetnije?

Nisu sve bravice podjednake jer ih imamo na tržištu mnogo, one su bitne ortodontima, a pacijent samo prepoznaje estetiku. Bazične metalne bravice imaju sve karakteristike koje su potrebne za liječenje. Uz njih postoje i skuplje verzije ali sva istraživanja pokazuju da tu ne postoji prevelika razlika, bez obzira na cijenu.

Kako održavati higijenu tokom terapije ortodoncije?

Malo je teže održavati higijenu, angažman i motivacija su najvažniji, potrebno je više vremena odvojiti za higijenu kod fiksnog aparata, nakon svakog obroka prati zube te koristiti dodatke poput tuševa za zube. Dobro što pacijent nakon procesa stekne naviku održavanja higijene pa ona i ostane na visokoj razini što je najbolji oblik prevencije.

Čime se čiste bravice/aparat i kako pronaći najbolji način za čišćenje?

Za četkanje se mogu koristiti obične četkice ili pak posebne četkice namijenjene četkanju zubi ispod ortodontskih naprava. One su dimenzijama i oblikom glave prilagođene tako da omogućavaju lakši pristup predjelima ispod žica i bravica. U održavanju higijene znatno mogu pomoći i interdentalne četkice, budući da je interdentalna područja u prisutnosti fiksne naprave gotovo nemoguće temeljito očistiti običnom četkicom.

Da li ću zbog fiksnog aparatića dobiti mrlje na zubima ili karijese?

Ne! Fiksni ortodontski aparat se na zube lijepi posebnim, za to predviđenim, ljepilima koja omogućavaju uspješno postavljenje i skaidanje bravica bez zaostatnih promjena na zubnoj površini. Promjene na zubima (demeineralizacija i karijes) mogu nastati na zubima ukoliko se ne održava odgovarajuća oralna higijena, jednako kao što mogu nastati i bez postavljenog aparata u ustima. Upravo zato je potrebno posebno obratiti pažnju na čistoću i zdravlje usne šupljine i aparata tijekom terapije.

Da li ja mogu birati koji ću aparatić dobiti – fiksni ili onaj noćni?

Nažalost, ne! Na temelju kliničkog pregleda i odgovarajućih dijagnostičkih pretraga, ortodont postavlja dijagnozu i planira odgovarajuću terapiju. Ovisno o indikaciji odabire se najbolji individualni pristup za svakog pacijenta.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti ortodoncije koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

  Označite datum Vašeg dolaska

  Prihvatam opća pravila privatnosti podataka