Preventivna stomatologija

Šta je preventivna stomatologija?

Cilj preventivne stomatologije je da spriječi nastanak kvarnih zuba. Dentalna poliklinika Bičakčić nudi stomatološke usluge po veoma povoljnim cijenama. U našu ordinaciju možete doći i preventivno pregledati svoje zube.

Preventivna stomatologija se, kao što joj i samo ime kaže, bavi prevencijom, tj. sprječavanjem nastanka oboljenja zu­ba i mehkih tkiva u predjelu usta. Vodeći se narodnom izrekom „Bolje spriječiti nego liječiti” stomatolozi i stručni tim Dentalne poliklinike Bičakčić se zalažu da, u okviru svojih mogućnosti, što više doprinesu prevenciji nastanka ovih oboljenja. Ovdje se prije svega misli na prevenciju karijesa koji, kao najrasprostranjenije oboljenje, predstavlja primarni cilj preventivne stomatologije. U tu svrhu upotrebljavaju se brojne mjere koje se sprovode ili na individualnom nivou (sprovodi ih svaki pojedinac kao što je npr. pranje zuba) ili na općem nivou (sprovodi ih zajednica, npr. fluorizacija vode).

Imajući u vidu da su karijes i parorontopatija vodeći stomatološki problemi savremenog društva, svaki stomatolog veliku pažnju posvećuje edukaciju pacijenata o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu za  očuvanje zdravlja.

Preventivna stomatologija u službi svakodnevnice

Lijepi i zdravi zubi su odraz našeg načina života. Odnosno, pravilno pranje zuba je prvi korak u prevenciji. Jedino na taj način možete spriječiti razvoj karijesa i mehkih tkiva. Stručnjaci savjetuju da zube peremo najmanje dva puta dnevno po 3 minuta. Također, neophodna je i pravilna tehnika iščetkavanja kako bi se otklonili svi ostaci hrane koji, kasnije, mogu da formiraju zubni plak.

S obzirom da zdrave navike stičemo od najranijih dana, veoma je važno da oralna higijena kod djece počne još prije pojave mliječnih zuba.

Osim lične higijene, i hrana koju unosimo utiče na očuvanje naših zuba. Balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranjivih materija, uz izbjegavanje pretjerane konzumacije šećera i vještačkih zaslađivača je pravo rješenje ne samo da zdrave zube, već za čitav organizam.

Glavni “krivac” za nastanak karijesa jeste zubni plak. Naime, bakterije razlažu ostatke hrane, stvarajući kiselinu koja djeluje na površinu zuba i slabi njegovu čvrstinu. Taloženjem plaka obrazuje se zubni kamenac. Ne samo da izgleda ružno, već dovodi do mnogih problema – počevši od neprijatnog daha pa do ozbiljne parodontopatije.

Zbog toga preventivna stomatologija obuhvata skidanje kamenca sa zuba prilikom redovne kontrole kod stomatologa.

Usluge u okviru preventivne stomatologije

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je efikasna prevencija kod osoba sa izraženim kvržicama na griznim površinama zuba molara i premolara. Ovom tehnikom se sprječava skupljanje i zadržavanje hrane na mjestima koja su nepristupačna za klasično mehaničko čišćenje četkicom.

Zalivanje fisura mora se nakon određenog vremena obnoviti kako bi se sačuvali molari.

Fluorisanje zuba

Fluorisanje zuba je posebna mjera profesionalnog ojačavanja zuba. Kako fluoridi imaju značajnu ulogu u ojačavanju, ali i liječenju početnog karijesa, uzimanje malih, propisanih količina ovog minerala čini zubnu gleđ otpornijom.

Precedura je jednostavna i bezbolna, a postupak se ponavlja 2 do 3 puta godišnje. Pored profesionalnog, preporučljivo je unošenje fluorida prirodnim putem preko hrane. Posebno u periodu trudnoće.

Skidanje kamenca i poliranje zuba

Zubni plak, koji se taloži na zubnoj gleđi vremenom stvara zubni kamenac. Zubni kamenac je najveći neprijatelj zdravlja zuba. Vidljive, a nimalo privlačne naslage na zubima izazivaju karijes, paradentopatiju i neprijatan zadah. Zato je skidanje zubnog kamenca neophodan , a brz i bezbolan proces u interesu očuvanja zdravih i blistavih zuba. Nakon skidanja kamenca, zubi se poliraju specijalnim pastama na koje zubni kamenac teško prijanja. a zubna površina postaje glatka i sjajna.

Praćenje smjene zuba

Za pravilan rast i razvoj zuba i vilica vašeg mališana veoma je važno praćenje smjene zuba od strane stomatologa. Preporučujemo redovne stomatološke preglede na svakih 4-6 mjeseci. Samo stomatolog može da otkrije minimalne karijesne promjene na zubićima vašeg djeteta, koje, ukoliko se na vrijeme ne saniraju, mogu za posljedicu imati rani gubitak zuba. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu često zahtijevaju dugotrajnu terapiju.

Šta znači pečačenje fisura?

Pečaćenje fisura bitno je napraviti neposredno nakon nicanja kako bi se mogućnost stvaranja karijesa smanjila na najmanju moguću mjeru. Sama procedura traje petnaestak minuta, a masa kojom pečatimo fisure ispušta fluor u malim količinama koji sprječava nastanak karijesa.

Koliko su bitne paste za zube?

Paste za zube – najviše su rasprostranjen materijal za lokalno nanošenje floura. Kao što je svima poznato, upotrebljava ga pacijent lično. Paste su, uz pranje zuba, osnovni i najefikasniji metod prevencije karijesa. Zbog toga djecu treba od ranog uzrasta naučiti da svakodnevno i redovno peru zube.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti preventivne stomatologije koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

    Označite datum Vašeg dolaska

    Prihvatam opća pravila privatnosti podataka

    PRIJEPOSLIJE
    PRIJEPOSLIJE