Restaurativna stomatologija

Restaurativna stomatologija

Restaurativna stomatologija je jedna od osnovnih grana u stomatologiji i bavi se nadoknadom čvrstih zubnih tkiva odgovarajućim stomatološkim materijalima. Različiti faktori mogu da dovedu do gubitka zubnog tkiva narušavajući  kako estetiku tako i funkciju prednjih i bočnih zuba.  Zbog toga je osnovni zadatak restauracije da zubu vrati anatomomorfološki oblik, a sa tim njegovu funkciju i estetiku. Savremena stomatologija teži da što više sačuva zdravo zubno tkivo, pa se u tom smeru razvijaju nove metode, savremeni materijali, instrumenti i aparati koji pomažu u izboru odgovarajuće terapije i utiču na njen kvalitet i dugotrajnost.

U svakodnevnom kliničkom radu pridaje se veliki značaj zbrinjavanju zuba sa karijesnim i nekarijesnim oštećenjima različitog stepena, zbrinjavanju frakturiranih krunica zuba, zuba sa promenjenom bojom krunica (diskoloracija zuba), zbrinjavanju zuba nakon završene terapije korjena zuba i sličnim oštećenjima. Zahvaljujući kliničkom iskustvu stomatologa u ovoj oblasti, dobroj i blagovremenoj dijagnostici oštećenja zuba i  odgovarajućem izboru  materijala za restauraciju, dobija se dobar rezultat i zadovoljan pacijent.

Restaurativna stomatologija u službi svakodnevnice

Restaurativna dentalna medicina bavi se nadoknadom izgubljenog zubnog tkiva. Terapija ispunom vjerojatno je najčešći zahvat koji se radi u stomatološkoj ordinaciji dentalne medicine. Otkrije li se karijes na vrijeme, tada nakon što ga očistimo i pri tome maksimalno očuvamo zdravo zubno tkivo, na njegovo mjesto dolazi kompozitni ispun odnosno “bijela plomba”.

Ova vrsta ispuna je danas zauzela glavno mjesto u sanaciji oštećenja strukture zuba nastale karijesom i skoro u potpunosti izbacila iz upotrebe amalgamske ispune ili „crne plombe“ koje su dugo godina bile standard. Uz funkciju vrlo je važna i uloga estetske stomatologije, stoga biramo najkvalitetnije materijale i odvajamo dovoljno vremena kako bi vašim zubima vratili prvobitni oblik i boju i kako bi vaši ispuni što duže trajali.

Usluge u okviru restaurativne stomatologije

Restaurativna stomatologija temelj je dentalne medicine, a odnosi se na liječenje i popravljanje zuba oštećenih karijesom. Bakterije koje se nastanjuju na tvrdim površinama unutar usta organiziraju se u biofilm (plak). Osnovu prehrane bakterija čine ostaci hrane koji se nalaze u ustima u obliku šećera. Prilikom bakterijske probave kao nusprodukt metabolizma šećera nastaju kiseline koje dovode do demineralizacije površine zuba. Progresijom površinske demineralizacije nastaje kavitacija (šupljina), poznata kao zubni karijes.

Zadatak restorativne stomatologije je dijagnosticirati karijes, ukloniti demineralizirano i bakterijama inficirano tkivo zuba unutar kavitacije, te nadoknaditi zubno tkivo koje nedostaje adekvatnim materijalom.

Koristimo najkvalitetnije materijale za ispune (kompozite) najpoznatijih svjetskih proizvođača čime osiguravamo potpunu estetiku, bojom i morfologijom.

Šta je plomba?

Plomba ili ispun je materijal kojim nadoknađujemo izgubljeno tvrdo zubno tkivo, a do gubitka najčešće dolazi zbog karijesa i frakture. Ispuni mogu biti različitih vrsta od kojih su najpoznatiji amalgamski (tzv. crna plomba) i kompozitni (tzv. bijela plomba). Naša Dentalna poliklinika ne radi amalgamske ispune zbog boljih fizikalno-mehaničkih svojstava kompozitnih ispuna i potencijalne toksičnosti amalgamskog ispuna. Za kvalitetan i dugotrajan ispun potrebna je dovoljna površina zuba, čisto i zdravo radno polje i dobra priprema.

Trebam li stare amalgemske plombe zamijeniti novima?

Ne, ako su dobro napravljeni, funkcijski ispravni i ako se ispod njih ne nalazi novi karijes. Mogu se promijeniti jedino iz estetskih razloga.

Šta je dijastema?

Razmak između dva susjedna zuba. Najčešće se nalazi između gornjih središnjih inciziva. Može se zatvoriti ortodontskom terapijom ili krunicama iz estetskih razloga. Dijasteme se susreću i kod male djece koja imaju mliječne zube i normalan su nalaz za mliječnu denticiju.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti restaurativne stomatologije koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

    Označite datum Vašeg dolaska

    Prihvatam opća pravila privatnosti podataka

    PRIJEPOSLIJE
    PRIJEPOSLIJE
    PRIJEPOSLIJE