Stomatološka protetika

Šta je stomatološka protetika?

Stomatološka protetika je stomatološka disciplina koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zuba, krunicama, mostovima, fasetama te potpunim ili djelomičnim protezama. Osim funkcionalne, protetika ima i estetsku ulogu u korekciji postojećih zuba. Dijelimo je na fiksnu, mobilnu i kombiniranu protetiku.

Nadomještanje izgubljenih zuba, liječenje i popravljanje postojećih, kao i estetske odnosno funkcijske korekcije spadaju u široko područje estetske stomatologije. Kad se kaže estetska stomatologija prvenstveno se misli na stomatološku protetiku odnosno na zubne implantate.

Preciznost i brzina izrade su povećani, funkcija i estetika protetskih radova dovedena do savršenstva, biokompatibilnost materijala igra sve veću ulogu. Paralelno s time, opravdano, rastu i očekivanja pacijenata što pred stomatologe postavlja nove izazove.

Lijepi zubi i prirodan osmijeh su zasigurno jedan od najvažnijih faktora pri formiranju općeg utiska o nekome. Uz vrhunske mogućnosti moderne stomatologije, tehnologiju i materijale najnovije generacije danas oni više ne bi trebali predstavljati izuzetak već opće prihvaćeni standard.

Stomatološka protetika kao dio dentalnte medicine

Kad se kaže estetska stomatologija prvenstveno se misli na stomatološku protetiku odnosno na zubne implantate u dentalnoj medicini. Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i fasetama te poboljšavanjem funkcije i izgleda prirodnih zuba.

Usluge u okviru stomatološke protetike

Protetiku dijelimo na:

 • fiksnu protetiku (krunice, mostovi)
 • mobilnu protetiku (parcijalne i totalne proteze, te proteze na implantatima)

Fiksna Protetika

Fiksna protetika je posebna grana protetike. Koristeći CAD-CAM tehnologiju moguće nam je izrezati najsavršenije (najpreciznije) strukture koje su potrebne za izradu fiksnih protetskih radova:

 • metalne krunice i mostove,
 • metalo-keramičke krunice i mostove,
  (Metalne i metalokeramičke krunice i mostovi izrađeni CAD-CAM tehnologijom od non-oxid metala)
 • full cirkonske krunice i mostove,
 • cirkon keramičke krunice i mostove,
 • staklo (glass) keramičke krunice,
 • krunice i mostovi od kompozitnih materijala (privremene),
 • izrada ljuspica (Veeners)
 • Inlay i Onlay ispuna,
 • kombinirani radovi (kombinacija metalo-keramičkih krunica, etecmena sa skeletiranom protezom, prečke).

Implantološka Protetika

 • izrada individualnih abatmenta,
 • izrada (metal, metalo-keramičkih, full cirkonskih i cirkon-keramičkih, staklo keramičkih) krunica i mostova na individualne abatmente,
 • izrada (metal, metalo-keramičkih, full cirkonskih i cirkon-keramičkih, staklo keramičkih) krunica i mostova sa abatmentom,
 • hibridni mostovi (all on 4 i all on 6 – mostovi na 4 ili 6 implanta),
 • proteze na implantima sa kuglom (physiodens zubi ili akrilatni zubi).

Mobilna protetika

 • totalne proteze (proteze sa akrilatnim zubima)
 • parcijalne proteze (proteze sa akrilatnim zubima)
 • totalne proteze (proteze sa višeslojnim-physiodens zubima)
 • parcijalne proteze (proteze sa višeslojnim-physiodens zubima)
 • estetske totalne proteze (proteze sa višeslojnim-physiodens zubima)
 • estetske parcijalne proteze (proteze sa višeslojnim-physiodens zubima)
  Estetske proteze sa physiodens zubima (višeslojnim zubima) daju prirodnost Vašim mobilnim protezama. Koristeći najsavremenije materijale u stomatologiji moguće je replicirati u potpunosti prirodan izgled zuba i čeljusti.
  Physiodens (višeslojni zubi) su napravljeni koristeći najsavremenije materijale u zubnoj tehnici. Oni su kompaktni i otporni na trošenje te estetski u potpunosti odgovaraju boji i obliku prirodnih zuba.
 • skeletirane (metalne) proteze (proteze sa physiodens ili akrilatnim zubima)
  Skeletirane proteze od bikompatiblinih metala izrađuju se u slučajevima djelimične bezubosti. Metalne kukice, skraćena baza proteze (metalni skelet) omogućavaju lakše nošenje proteze veću stabilnost proteze, funkcionalnost i fonetiku.

Fiksne ili mobilne proteze za zube? 

Fiksne proteze za zube su kvalitetno, pouzdano i dugotrajno rješenje. Sa fiksnom protetikom će pacijentu biti sačuvana kost čeljusti te će sama proteza ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osjećaj sigurnosti. Jedini nedostatak im je nemogućnost jednostavnog vađenja nakon što se inicijalno ugrade.

Mobilne proteze za zube se rade u slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne ili polufiksne protetske nadomjestke. Prednost mobilnih protetskih radova je što ih pacijent samostalno može izvaditi iz usta te njihova pristupačna cijena i jednostavnost izrade.

Kome je namijenjena stomatološka protetika?

Protetika je namijenjena osobama koje imaju blago ili teže oštećenje zuba te osobama kojima nedostaje jedan ili više zuba. Ugrađuje se uglavnom iz estetskih razloga, ali i zbog vraćanja funkcionalnosti zubi.

Kada raditi ljuskice za zube?

Ljuskice preporučujemo koristiti kada ne postoje velika oštećenja na zubu pošto ljuskice prekrivaju samo prednji dio zuba.

Ljuskice možete koristiti kada želite korigirati boju zuba, oblik ili položaj zuba, veličinu zuba, kada želite smanjiti razmak među zubima ili kao nadoknada odlomljenih bridova i rubova.

Na koje načine se mogu zamijeniti izgubljeni zubi?

Zubi se mogu zamijeniti zubnim krunicama, mostovima te fiksnim i mobilnim protezama ovisno o stanju u vašim ustima i broju izgubljenih zuba. S obzirom na to da je izrada protetike napredovala do iznimno visokog nivoa, današnji protetski radovi mogu gotovo savršeno zamijeniti prirodne zube, a estetsku razliku između prirodnog zuba i protetike učiniti gotovo neznačajnom.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti stomatološke protetike koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

  Označite datum Vašeg dolaska

  Prihvatam opća pravila privatnosti podataka

  PRIJEPOSLIJE
  PRIJEPOSLIJE
  PRIJEPOSLIJE