3D CT snimci

Šta su 3D CT snimci?

CBCT snimka ili Cone Beam Computer Tomography – trodimenzionalna (3D) snimka određenog zuba ili regije u usnoj šupljini.

U današnje virijeme snimak zuba može biti i u 3D-u. Precizniji i realniji prikaz u svim dimezijama omogućava visoku tačnost u određivanju i predviđanju tijeka terapije. Već na prvom pregledu možete dobiti kompletnu dijagnostiku CT-om. CBCT svojim mogućnostima rekonstrukcija i prikaza u slojevima 3D nadmašuje mogućnosti klasičnih snimaka i ortopana. S obzirom da je moguće prilagođavati veličinu polja potrebnog za snimku, smanjuje se količina zračenja u odnosu na obične CT uređaje. CT snimka je potrebna kako bismo ocijenili dimenziju i kvalitetu čeljusne kosti.

Na osnovi CT-a planiramo broj i raspored implantata, te eventualne potrebne mjere za izgradnju čeljusti.

Detaljan pregled bez digitalnog panoramskog snimka (ne stariji od 6 mjeseci) je nemoguće obaviti jer dijagnostički gledano, bez digitalne panoramske snimke nije moguće otkriti bolesti zuba i okolnih struktura.

Digitalni panoramski snimak ima veliku mogućnost prikaza struktura što nam omogućava lakšu vidljivost patoloških procesa oko svih korijena zuba, karijes na zubima, stanje kosti i lakše implantološko planiranje sa naglaskom da za bilo kakvu hirurgiju potreban je uz digitalnu panoramsku snimku i CT.

Nova 3D CT tehnologija snimanja 

Digitalni snimak mogu snimiti i djeca jer je za djecu prilagođena manja količina zračenja. Cijeli proces traje 15 sekundi i jako je ugodan i bezbolan, pacijent je zaštićen olovnom pregačom od zračenja i stoji mirno dok se ne završi snimanje.

U današnje vrijeme velika je prednost kod snimanja digitalne panoramske snimke da su doze zračenja i do četiri puta manje.

Digitalno slikanje zuba nudi nam:

 • brzinu
 • udobnost i ekonomičnost
 • digitalnu snimku na DVD-u ili CD-u za pacijente
 • arhivirana snimka u računalu za stomatologe
 • veću preciznost i unaprijeđene dijagnostičke mogućnosti
 • moguće je povećavanje detalja, pojačavanje kontrasta i koloriranje struktura, a samim tim bolja dijagnostika

Ovakvi snimci su izrazito jasni, pregledni i detaljni, omogućavaju manipulaciju i unošenje svih mogućih terapijskih procedura u snimak, kako bi se izabralo najbolje terapijsko rješenje.

Usluge u okviru 3D CT snimanja

Pri planiranju zahvata u stomatologiji snimke se koriste u svrhu uvida u anatomiju zuba i okolnih struktura (kosti, mehkih tkiva i sinusa) i analizu pozicije kritičnih anatomskih struktura (pojedinih živaca, zaostalih korjena i implantata)

Zbog navedenih odlika CBCT snimke se koriste u:

 • oralnoj hirurgiji (vađenje zaostalih korjena i impaktiranih zuba), implantologiji
 • implantologiji (odnos prema živcima, sinusima te volumen kosti grebena)
 • ortodonciji (cefalometrijska analiza, ortodontski implantati)
 • liječenju zubnih kanala (netipična anatomija zubnih kanala)
 • parodontologiji (analiza nivoa kosti i stanja parodonta)

Ovi dijagnostički postupci mogu i da pomognu dijagnozu koja nije jasna, da je potvrde ili odbace, odnosno koriste se kada je standardni RTG snimak nedovoljan i ne daje dovoljnu jasnu sliku i prikaz svih neophodnih detalja za početak terapije. 

Prednosti digitalnog snimanja su višestruke, a najvažnije su :

 • smanjena doza zračenja tokom snimanja čak i do 70%
 • višestruko bolji kvalitet snimaka a obzirom da snimak dobijamo u elektronskom obliku, velike su mogućnosti obrade i dodatnih analiza što stomatolozima obezbjeđuje bolju sliku, lakše uspostavljanje dijagnoze a samim tim i kvalitetnije liječenje
 • sve anatomske strukture kao i patološke lezije na zubima i vilicama su jasnije uočljive
 • mogućnost snimanja dijelova vilice (bočne regije lijeve, desne i frontalne regije) pri čemu se zračenje smanjuje za još 30%.
 • snimci se nakon obrade opciono ili štampaju na (film) specijalne medicinske folije visoke rezolucije, takođe je moguće snimke snimati na digitalne medije kao i slati putem interneta a da se kvelitet snimka ne smanjuje

Koliko traje snimanje i da li boli?

Sam proces snimanja je veoma brz, sa izdavanjem snimka traje nekoliko minuta. Snimanje zuba ne boli i nije neprijatno za pacijenta.

Kakve su mjere zaštite tokom snimanja?

Pored toga što je na savremenim digitalnim aparatima doza zračenja minorna a snop zračenja usko ograničen na regiju koja se snima obraća se posebna pažnja i postavljeni su visoki standardi zaštite zdravlja pacijenata i osoblja u toku snimanja. Svi pacijenti su zaštićeni specijalnim olovnim keceljama zbog zaštite drugih dijelova tijela od sekundarnog jonizujućeg zračenja.

Da li je snimanje bezbijedno za djecu?

Snimanje je apsolutno bezbjedno za djecu, a prilikom snimanja djece koriste se posebni programi snimanja sa umanjenim zračnim poljem i mnogo manjom dozom zračenja od uobičajene doze za odrasle.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti 3D CT dijagnostike u stomatologiji koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

  Označite datum Vašeg dolaska

  Prihvatam opća pravila privatnosti podataka