RTG snimci

Šta predstavlja RTG snimak u stomatologiji?

Intraoralna radiografija predstavlja snimanje pojedinačnog zuba pri čemu se na snimku vidi krunica, korjen i dio iznad korjena zuba. Koristi se u dijagnostičke svrhe kad želimo da utvrdimo postojanje karijesa na zubu, njegovog opsega ili postojanja patološkog procesa iznad vrha korjena zuba.

RTG snimak gornje i donje vilice se popularnije zove ortopantomogram ili ortopan. Predstavlja dvodimenzionalni panoramski RTG snimak vilica i viličnih zglobova. Koristi se u dijagnozi impaktiranih zuba, parodontopatije, bolesti viličnih zglobova, preloma viličnih kostiju, tumora, ortodontskih nepravilnosti, kamenja u pljuvačnim žlijezdama i sl. Koristi se i u planiranju protetske i implantoprotetske terapije. Uopšte, koristi se i u pronalaženju nejasnih uzroka bola u predjelu vilica.  RTG je vrlo moćno pomoćno dijagnostičko sredstvo u stomatologiji.

Današnji savremeni RTG aparati su napredovali u tolikoj mjeri da je zračenje kojem se pacijent izlaže svedeno na minimum, a kvalitet slike koja se dobije na visokom nivou. Veliki broj stomatoloških zahvata zahtijeva prethodnu analizu snimka, jer daje uvid u stanje svega onog što pregledom stomatolog ne može da uoči.

RTG snimci u službi stomatologa za bolju dijagnostiku

Pri dijagnostici u Dentalnoj poliklinici Bičakčić koristimo najnoviju i najkvalitetniju tehnologiju: RTG – digitalni ortopanski uređaj (dentalni zubni rendgen) te RTG radioviziografiju – digitalni senzor pomoću kojega se može napraviti detaljna snimka pojedinog zuba.

U našoj ordinaciji ništa ne prepuštamo slučaju, stoga koristimo vrhunske tehnološke uređaje koji omogućuju precizniju dijagnostiku, bolju komunikaciju s pacijentom te manju dozu zračenja pri snimanju. Jedna od značajnijih prednosti ovakve dijagnostike jest ta što se snimke isporučuju i pohranjuju na digitalnom mediju, a prema potrebi se mogu poslati e-mailom pacijentu ili drugom stručnom licu na analizu.

Usluge u okviru RTG dijagnostike

Retroalveolarni RTG snimci

Pacijentima poznat kao mali ili ciljani snimak zuba. Izrazito važno sredstvo kod liječenja zuba, ali i kao uvid u stanje svih zubnih struktura koje stomatolog ne može uočiti pregledom. Na ovom snimku se jasno može vidjeti do koje mjere je karijes zahvatio dentin i pulpu, te dokle će ići preparacija zuba i da li će biti potrebno takav zub liječiti. Snimak daje uvid u stanje kanala korijena, njihovo prisustvo, broj, zakrivljenost i moguću neprohodnost kanala i osnova je svakog liječenja zuba, bez kojeg terapija ne može početi.

OPT snimak

Pacijentima poznat i kao veliki snimak zuba. Njegov nedostatak je što ne može prikazati detaljno stanje pojedinačnog zuba, ali daje odličan pregled stanja alveolarne kosti. Ukoliko stomatolog na osnovu kliničkog pregleda gingive, dobijenih informacija od pacijenta i nivoa oralne higijene posumnja u prisustvo parodontopatije, zahtijevaće OPT snimak koji će dati odgovore i pomoći će u postavljanju dijagnoze. Kako je gubitak alveolarne kosti jedan od glavnih simptoma ove bolesti, tako je OPT snimak veoma važan u postavljanju dijagnoze i izradi plana terapije, kako bi se znalo kako pristupiti toku liječenja i koje terapijske mjere preduzeti.

Ortodontska terapija ne bi bila moguća bez RTG snimaka poput telerendgena i ortopantomograma, jer daju jasan uvid u stanje kosti, odnos vilica i položaj zuba što je od velike važnosti za početak i praćenje terapije fiksnim aparatom.

Koje vrste rendgenskih snimaka postoje?

Postoje razne vrste rendgenskih snimaka, koje će preporučiti naš stomatolog u zavisnosti od potrebe. U nekim situacijama biće potrebno snimanje jednog ili dva zuba, uključujući i korijen, dok je u drugim situacijama potrebno snimiti nekoliko zuba istovremeno.

Snimanje zuba u trudnoći?

Našem stomatološkom timu ukažite na činjenicu da ste u drugom stanju. U tom slučaju neće se raditi rendgensko snimanje zuba, posebno ne tokom prva tri mjeseca trudnoće.

Šta će RTG snimke pokazati?

Rendgenske snimke nam daju uvid u npr. stanje parodonta, skrivene karijese ispod starih plombi, položaj impaktiranih zubi, nagib korijena određenih zubi, položaj umnjaka, možemo otkriti hipo ili hiperdonciju, periapikalne procese, cistične tvorbe, provjeriti endodontska liječenja, provjeriti u kojoj je fazi rast i razvoj trajnih zuba, itd.

Obratite se našem timu stručnjaka

Detaljne informacije i konsultacije oko različitih tretmana u oblasti RTG dijagnostike u  stomatologiji koje nudi Dentalna poliklinika Bičakčić, koja se nalazi u ulici Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, možete dobiti pozivom na broj telefona: +387 33 208 288 i +387  33 550 550 ili direktnim upitom na email adresu info@bicakcic.com.

ZAKAŽI KONSULTACIJE

    Označite datum Vašeg dolaska

    Prihvatam opća pravila privatnosti podataka