Možda ste već bili u ovoj situaciji: jako vas boli zub, bol je nesnosna i zabrinjavajuća, ali užasavate se posjeta i odlazaka do stomatologa. Uvjeravate se da je bol kratkotrajna, da će proći, da ne ukazuje na ništa strašno. Liječite se sami, obloge od ljekovitih biljaka, grgljanjem slane otopine, uzimanjem tableta protiv bolova.

Ipak, postoje neki znakovi koje ne biste smjeli zapostaviti. U sljedećim slučajevima trebate posjetiti stomatologa što prije:

Krvarenje desni

Ako vam desni krvare dok četkate zube, to je siguran znak upale desni (gingive) koja može voditi ka paradontozi (bolesti zubnog mesa). Paradentoza u konačnici dovodi do propadanja vezivnih struktura vaših zuba. Konačni ishod ove bolesti, ukoliko se ne tretira na vrijeme su  ispadanje zuba, bol u ustima i loš zadah. U ovom slučaju posjetite našeg stomatologa što prije. On će očistiti vaše zube od zubnog kamenca i ostalih skrivenih naslaga koje nadražuju vaše zubno meso i uzrokuju osjetljivost i krvarenje desni. Također svaki stomatolog vam mora dati upute kako ispravno održavati oralnu higijenu.

Suha usta

Pušenje ili dugotrajno uzimanje lijekova može uzrokovati suha usta, ali uzrok mogu biti i bolesti koje narušavaju tjelesni imunološki sustav. Ako neprestano imate suha usta čiji uzrok ne možete objasniti, trebali biste posjetiti našeg stomatologa, odnosno specijalistu oralnih bolesti.

Loš zadah

Loš zadah nije samo pitanje društvenih i kulturalnih normi. Ako ga ne shvatite ozbiljno, on bi mogao uzrokovati teške oralne bolesti. Među njih ubrajamo bolest desni i propadanje zuba. Međutim, on bi mogao biti pokazatelj i i ozbiljnih tjelesnih bolesti, poput bolesti jetre, hroničnih plućnih infekcija, dijabetesa i problema s probavom. Čak i jednostavna infekcija sinusa može uzrokovati loš zadah. Stomatolog može utvrditi oralnu bolest koja uzrokuje loš zadah i propisati vam terapiju. Također, on može isključiti oralne bolesti kao uzročnike lošeg zadaha i uputiti vas nekom drugom specijalistu na pregled.

Bolne kvržice i čirevi

U vašim ustima ne bi smjelo biti kvržica i čireva. Oni mogu biti znak ozbiljnijih problema. Tumor u  usnoj šupljini nije neuobičajena pojava, a  često započinju kao kvržice. Što prije potražite savjet stomatologa, to ćete prije moći potražiti pomoć i primiti terapiju.

Gubitak zuba

Gubitak zuba nije nužno posljedica starenja. Ako vam zubi neočekivano ispadaju, brzo se uputite našem stomatologu. Možda se radi o netretiranom ginigivitisu koji je na pojedinim mjestima prešao u parodontitis. Pravovremenim odlaskom zubaru mogli biste spasiti svoje preostale zube, te ukloniti uzroke upale kao i zube koji se ne mogu više spasiti.

Devet-alarmantnih-znakova-da-morate-posjetiti-stomatologa-txt1

Povlačenje desni

Na povlačenje desni može utjecati nekoliko čimbenika. Presnažno četkanje neadekvatnom četkicom za zube, potpuno zapostavljanje oralne higijene, te početak upale zubnog mesa. Kada se desni povlače, između vaših zuba nastaju šupljine. U njima se lako talože bakterije, što je savršena podloga za razvoj mnogobrojnih zubnih bolesti. Ako ne posjetite stomatologa, na kraju bi se tkivo oko zuba moglo teško oštetiti, a sami zubi na tim mjestima propadaju uslijed nastanka karijesa.

Karijes

Karijes je jedan od najčešćih problema sa zubima. Redovitim ispravnim  četkanjem oba zubna niza,  smanjujete rizik od pojave karijesa. Ako imate karijes, morate otići stomatologu prije nego što se stanje pogorša.

Osjetljivost zuba

Ako su vaši zubi osjetljivi na vruće ili hladno, to bi mogao biti znak oštećenja cakline. Jedini način kako ćete otkriti što se događa u vašim zubima jest posjet stomatologu i našoj Dentalnoj poliklinici Bičakčić.

Čak i ako se plašite posjeta stomatologu, morate znati da neki simptomi bolesti mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Samo doktor dentalne medicine može sa tačnošću utvrditi što se događa s vašim zubima, a dentalni zahvat ili terapija najčešće budu puno blaži, bezbolniji i bezopasniji od boli koja bi vas kasnije mogla snaći. Stoga, ako imate jedan od ovih simptoma, sada je najbolje vrijeme da posjetite Dentalnu polikliniku Bičakčić. Mi smo vaš najbolji prijatelj u ovoj situaciji i jedini koji zna tAčno rješenje za vaš problem.