Dobrobit vašeg djeteta najveća je briga i njihova oralna higijena važan je dio njihovog zdravlja. Briga o zubima i desnima vašeg djeteta počinje s vama, jer ih možete uputiti na pravi put tokom kojeg će uspostaviti odličnu brigu o svojoj oralnoj higijeni. Do 3. godine života vaše dijete će imati svih 20 mliječnih (dječijih)) zuba. Ti su zubi važni iz više razloga i na njih treba paziti dok ih trajni prirodni zubi ne zamijene. Mnogi roditelji pretpostavljaju da šupljine u zubima za djecu nisu bitne, jer će se ionako izgubiti. Ali to nije tačno. Propadanje zuba kod djece može negativno utjecati na trajne zube i dovesti do budućih stomatoloških problema. Od 6-12 godina vaše dijete će izgubiti sve svoje mliječne zube jer im rastu trajni prirodni zubi. Ovi trajni zubi trebaju da traju 70-80 godina. Uz svakodnevnu oralnu njegu i dijeti od rane dobi, vaše dijete može imati zdrave zube čitav život.

Oralna higijena za dojenčad

Bebe se rađaju sa svim zubima ali ne možete ih vidjeti jer su skrivene u desni. Bebi zubi počinju probijati s oko 6 mjeseci, ali važno je započeti dobru njegu oralne dojenčadi još prije nego što prvi zubi počinju da probijaju. Iz zdravih desni potiču zdravi zubi.

  • Obrišite bebine desni mehkom krpom nakon hranjenja. To pomaže uklanjanju bakterija koje mogu uzrokovati propadanje zuba. Kada zubi počnu izbijati, četkajte zube dva puta na dan zubnom pastom s fluoridom u količini ne većoj od veličine zrna riže i koristite četkicu za zube sa mehkim čekinjama.
  • Izvadite bočicu nakon što beba završi s hranom kako biste spriječili propadanje zuba u bočici. Propadanje zuba u bebama može se dogoditi kada bebe tokom dugog vremena piju mlijeko, formulu ili sok iz boca ili zaspe s bočicom.
  • U Dentalnoj poliklinici Bičakčić zakažite prvi stomatološki pregled svog djeteta prije prvog rođendana ili nakon što je vidljiv njegov prvi zub. Ova posjeta je kao da posjećujete vašeg pedijatra.

Efikasnost korištenja pasti za zube još od perioda djetinjstva-txt1

Oralna higijena za djecu

Kako djeca odrastaju, trebali bi da stiču navike o svojoj oralnoj higijeni. Nakon što im ispadnu mliječni zubi, djeca imaju sve zube u dobi do 3 godine. To se nazivaju trajni ili primarni prirodni zubi. Djeci zubi počinju ispadati kada imaju 6 godina i tada počinju rasti trajni prirodni zubi. Praznine između dječjih zuba su normalne. Oni čine prostor za trajne zube. Većina trajnih zuba naraste u dobi do 13 godina. Nekoliko savjeta koji će vam pomoći da očuvate zdrave i jake zube vašeg djeteta počevši od 3 godine,

Podučavanje o dobrim oralnim navikama

Najbolji način zaštite zuba vašeg djeteta je da ga naučite dobrim oralnim navikama. Uz pravilno treniranje vašeg djeteta, brzo će usvojiti dobru oralnu higijenu kao dio svoje svakodnevne rutine. Međutim, iako dijete može biti entuzijastični sudionik, još uvijek neće imati potpunu kontrolu ili koncentraciju da sam/a opere zube. Morat ćete ga/ju nadgledati i pomoći tako da četkica ukloni sav plak – mehke, ljepljive naslage koje sadrže bakterije koje se nakupljaju na zubima, uzrokujući propadanje zuba. Također pazite na područja smeđih ili bijelih mrlja koje bi mogle biti znakovi ranog propadanja. Pomozite svom djetetu tokom četkanja i korištenja zubnog konca te ga podsjetite da posebnu pažnju usmjeri na zadnje zube.

Vrsta i količina paste za zube

U dobi od 3 godine možete početi koristiti količinu fluoridne koja pomaže u sprečavanju karijesa. Budite sigurni da vaše dijete četka zube najmanje 2 minute dva puta dnevno (ujutro i navečer). Koristite fluoridnu pastu za zube uz količinu paste veličine zrna riže i dječiju četkicu sa mehkim čekinjama. Postoje četkice dizajnirane za različite potrebe djece u svim dobima, što omogućava da odaberete četkicu za zube koja je prikladna za vaše dijete. Ako se vašem djetetu ne sviđa ukus paste za zube, pokušajte s drugom aromom. Također pokušajte naučiti dijete da ne guta pastu za zube, iako je u toj dobi teško naučiti dijete da ispire i ne guta pastu za zube. Gutanje previše fluoridne paste za zube može stvoriti bijele ili smeđe mrlje na zubima.

Efikasnost korištenja pasti za zube još od perioda djetinjstva-txt2

Temeljito čišćenje zuba

Čuti ćete sve vrste savjeta o tome da li je najbolji pokret četkanjem prema gore, dolje, naprijed ili natrag u krugovima. Istina je da smjer zaista nije važan. Ono što je važno je da svaki zub temeljito očistite, odozdo i odozgo, iznutra i izvana. Ovde ćete naići na otpor vašeg djeteta, koji će se vjerojatno koncentrisati na samo prednje zube koje vidi. Možda će vam pomoći ako naviku o čišćenju zuba pretvorite u igru ​​”pronađite skrivene zube”. Osim toga, dijete ne može da opere zube bez pomoći dok nije starije, oko 6 do 8 godina. Zato obavezno nadgledajte ili četkajte umjesto djeteta ako je potrebno.

Pretjerano konzumiranje slatkiša

Rizik od propadanja zuba može se povećati ako djeca jedu prečesto tokom dana. Slina je prirodna odbrana tijela protiv propadanja zuba, neprestano zamjenjujući minerale u zubima i ispiranje kiselina. Da biste dali pljuvački dovoljno vremena za rad trebate dati zubima odmor i ograničiti broj puta koje vaše dijete konzumira hranu tokom dana. Opće pravilo za ograničenje vremena konzumiranja hrane je na 3 obroka i 2 užine dnevno. Osim redovnog četkanja zuba s pravom količinom fluoridne paste za zube, ishrana vašeg djeteta će igrati ključnu ulogu u njegovom oralnom zdravlju. I, naravno, šećer je najveći negativac. Što su duže i češće zubi izloženi šećeru, veći je rizik od stvaranja karijesa. Hrana poput ljepljive karamele, gumenih bombona i suho voće, pogotovo kada stoji satima u ustima na zubima, mogla bi nanijeti ozbiljnu štetu. Obavezno perite zube djeteta nakon konzumiranja slatkih namirnica.

Posjetite stomatologa svakih 6 mjeseci

Tijekom redovnih posjeta, pedijatar će pregledati zube i desni vašeg djeteta kako bi osigurali njihovo zdravlje. Ako primijeti probleme, vaše dijete može uputiti pedijatrijskom stomatologu (pedodonta) ili općem stomatologu sa interesom za liječenje stomatoloških potreba djece. Kao dio stomatološkog pregleda stomatolog će se pobrinuti da se svi zubi normalno razvijaju i da nema stomatoloških problema te će vam dati daljnje savjete o pravilnoj higijeni.

Započnite redovite posjete stomatologu u roku od 6 mjeseci od rasta prvog zuba. Potaknite pozitivan stav prema stomatološkim posjetama slijedeći ove savjete:

  • Zakažite stomatološke preglede u trenucima kada vaše dijete neće biti umorno.
  • Tretirajte posjetu kao rutinu.
  • Izbegavajte upotrebu negativnih riječi poput boliti će, igla, bušilica itd.
  • Odgovorite na pitanja iskreno, ali ne previše konkretno. Stomatološki stručnjaci imaju posebne načine objašnjavanja postupaka djeci.