Privlačan osmijeh, uz zdrave, bijele i estetski lijepo oblikovane zube želja je svakog pacijenta koji ima potrebu za određenim zahvatima u usnoj šupljini. Ipak, i kada stvorimo sve preduslove za estetsko uređenje zuba problem može stvarati zubno meso.

Tačnije rečeno, pravila estetike u stomatologiji kažu da je potrebno stvoriti idealan omjer roze površine (zubno meso) i bijele površine (zubi) u usnoj šupljini, kako bismo imali odlično završene stomatološke zahvate. Ukoliko, pak, kod pacijenta imamo, zbog različitih razloga, vidljivo izraženo zubno meso riječ je o problemu koji se naziva ‘gummy smile’.

Kako riješiti ‘gummy smile’ – problem pretjerano naglašenog zubnog mesa?

Kako je glavni imperativ estetske stomatologije učinit osmijeh svakog pacijenta idealnim i lijepim, tako je imperativno primijeniti tretmane koji dovode do zdravih, bijelih, lijepo raspoređenih zuba. No, i kada postignemo taj efekt, potrebno je, za estetiku zuba, urediti i zubno meso. Ukoliko lijep osmijeh okružuje natečeno zubno meso (gingiva), to može narušiti estetiku kompletnog osmijeha.

Postoji nekoliko različitih uzroka nastajanja gummy smile efekta, odnosno problema u kojem je kod pacijenta pretjerano naglašeno zubno meso. Kao najčešći ističu se prejaki lični mišići usana, nesrazmjernost u visini gornje čeljusti i zuba, te pretjerano izraslo zubno meso, bilo zbog hronične upale ili kao naslijeđena osobina. Također, to može biti i posljedica poremećaja prilikom izrastanja zuba, zbog čega ponekad dolazi i do zatvaranja velikog dijela krunice, koje na taj način postaju gotovo nevidljive. Šta god da je uzrok to može donijeti nelagodu i nezadovoljstvo pacijenta, jer cjelokupni dojam nije baš ugodan ukoliko nam se zubi učine prekratkim.

Gummy smile Naglašeno zubno meso i kako pronaći rješenje-txt1

Načini uklanjanja problema

Najčešći način uklanjanja ovog problema jeste hirurškim putem, a nakon što bude utvrđeno šta je pravi uzrok ovako naglašenog zubnog mesa Riječ je o gigivektomiji, odnosno hirurškom zahvatu čije izvođenje je apsolutno bezbolno, a koji stručne osobe izvode pod dejstvom lokalne anestezije. Nakon otkrića uzroka izrađuje se plan terapije, te se hirurškim putem uklanja zubno meso, a ponekad uz ovaj zahvat pristupa se i izradi navlake (krunice) za zube, kako bi se postigao željeni estetski efekt. Ukoliko se stvori potreba i da tokom zahvata bude uklonjen djelić kosti oko zuba, u cilju postizanja estetske zadovoljštine, tada se zahvata završava šavovima, koji se uklanjaju nakon dvije sedmice. Po završetku zahvata vrlo brzo je moguće vidjeti sve rezultate rada, a brzo zarastanje zubnog mesa garantuje minimalnu ili nikakvu nelagodu koju pacijenti mogu osjećati.

Alternativne metode rješavanja problema ‘gummy smile’

U novije vrijeme, umjesto hirurških zahvata, a ukoliko je izraženost zubnog mesa mala, koriste se i druge terapije, kao što je injektiranje botoxa u područje na kojem je zubno meso izraženo, kako bi se opustili mišići, odnosno uklanjanje viškova zubnog mesa pomoću lasera ili elektrotermokautera.