Želja za lijepim osmijehom je ono što sve nas motivira za odlazak stomatologu, a nedostatak zuba jedan je od najčešćih uzroka manjka samopouzdanja ili loših utjecaja na naše zdravlje. Ipak, kao i za svaki problem i za ovaj postoji rješenje, a ono se zove zubni implantat.

Protetika zuba dio je dentalne medicine čiji je zadatak da pronađe rješenja u nadomještanju nedostajućih zuba i mekih dijelova usne šupljine, koristeći različite totalne (potpune) ili parcijalne (djelimičnih) proteze, krunice ili most.

Kada ugrađujemo zubni implantat, kada krunice, a kada most?

Zubni implantat je vijak koji je sačinjen od titana, a njegova ugradnja u kost potpuno je bezbolan i jednostavan postupak. Bez obzira na to da li je riječ o nedostatku jednog ili više zuba, ovo je najsavremeniji mogući način rješavanja tog problema.

Ipak, nije svaki nedostatak zuba kod svakog pacijenta isti, zbog čega su razvijene različite metode i tehnike nadomještanja nedostajućih zuba. Prilikom izbora neke od metoda važno je uz pregled i rentgensku ili CT snimku, razmotriti i zdravstveno stanje pacijenta, njegove želje i finansije, zatim higijenu usne šupljine, stanje postojećih zuba, tvrdih i mekih tkiva, te površina koje mogu ograničavati implantaciju.

Kada je sve to sagledano, može se odrediti pravilna metoda nadomještanja zuba. Tako, naprimjer, ukoliko pacijentu nedostaju dva zuba, a ima lošu higijenu i poprilično oštećene susjedne zube, stomatolozi će se vjerovatno odlučiti da ugrade most. Ukoliko, pak, pacijent ima odličnu higijenu, savršen ostatak usne šupljine, zubi koji će biti nosači su u dobrom stanju onda je pravo rješenje zubni implantat.

Kada ugrađujemo zubni implantat, kada krunice, a kada most-txt1

Vrste implantata koje koristimo za nadomještanje zuba

Postoji nekoliko vrsta protetičkih nadomjestaka koje se koriste u današnje vrijeme, a u nastavku ćemo pojasniti koje su to najčešće korištene metode.

Ljuskice/navlake za zube

Estetske navlake ili ljuskice za zube su zapravo keramičke, cirkonkeramičke ili kompozitne fasete, za koje je potrebno ranije pripremiti površinu zuba. One se koriste kako bi se popravile estetske nepravilnosti, kao što je boja, oblik ili položaj zuba, te se cementiraju na mjesto na kojem je uklonjeno do 1 milimetar zubne površine, čime se zahvat završava.

Zubne krunice i most

Ukoliko je potrebno napraviti individualni protetski nadomjestak, odnosno estetsku i funkcijsku korekciju, za nadomještanje zuba se koriste zubne krunice i most. U najkraćem, pomoću njih se stvaraju umjetni zubi, kako bi se spriječile potencijalne patološke promjene u zagrizu, razvoj parodontnih bolesti i nastanak novih karijesa.

Krunice/most od metalkeramike

Krunice od metalkeramike su zapravo one čija se baza sastoji od metala, dok je vidljivi, vanjski sloj krunice od porculana ili keramike. Najčešće korištena baza ovakve krunice je legura kobalt kroma, titan ili dentalno zlato.

Kada ugrađujemo zubni implantat, kada krunice, a kada most-txt2

Keramičke krunice bez metala

Vrhunac dentalne protetike su bezmetalne zubne krunice, a u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod zahvata visoke estetske restauracije. Kada se ove krunice postavljaju na prirodni zub koji je brušen dobijaju se najbolji rezultati.

Inlay, onlay i overlay

Ukoliko je primijetno veliko oštećenje na samoj kruni zuba, što nije moguće popraviti ispunom, ali još uvijek postoji dovoljno čvrstog tkiva koje je zdravo i iskoristivo za sanaciju, u tom slučaju primjenjuje se inlay, onlay ili overlay. Jedan od ova tri nadomjestka stvaraju se u zubotehničkom laboratoriju od keramike, kompozita i zlata, prema otisku pripremljenog zuba.

Zubne proteze

Kada nije moguće ugraditi neki od fiksnih nadomjestaka, protetika nudi rješenja u vidu zubnih proteza.

One mogu biti potpune ili djelimične, a kod potpunih je moguće ugraditi i zubni implantat na koji će one biti usidrene. Najveća prednost ovakvih mobilnih radova u protetici jeste njihova cjenovna pristupačnost i jednostavna izrada.

Kod potpune proteze nadomješta se nedostatak i tkiva i zuba kod potpune bezubosti. Kada je riječ o djelimičnoj protezi, ona se koristi za nadoknađivanje nekoliko zuba, kada nije moguće ugraditi most ili zubni implantat.

Mane proteza, posebno onih potpunih, u odnosu na tretman kada se izrađuje most ili zubni implantat je dalje propadanje kosti zuba, zatim otežano dodatno učvšrćivanje, to što se pacijenti sporo navikavaju na dodatak, koji dodatno može da izazove otežan govor, nagone za povraćanje, ali i opći osjećaj nelagode.

Polufiksne proteze – proteze na implantatima, te proteze sa zglobnim vezama

Uz sve one ranije navedene vrste proteza tu si i proteze kod čije ugradnje se upotrebljava zubni implantat, čime se može postići dodatna sigurnost i stabilnost, ali i očuvanje kosti vilice. One, kako im i samo ime kažu, bivaju ugrađene na implantate, koji su ranije ugrađeni u čeljust sa posebnim sidrištima, čime je stabilnost garantirana. Ove proteze spadaju u domen polufiksne protetike.

Djelimične proteze sa zglobnim vezama su mnogo preciznije proteze koje manje oštećuju zube i estetski su prihvatljivije. One se pričvršćuju na zube pomoću zglobne veze za krunice, obično na posljednjem zubu u nizu.

All on 4 metoda

Tehnika izrade proteze koja sadrži cijeli niz zuba na samo četiri implantata naziva se All on 4. Ona omogućava rješenja za pacijente kojima nedostaju zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti, a da pritom zubni implantat biva ugrađen na samo četiri mjesta.

Proces ugradnje: Kako zubni implantat dospijeva na mjesto na kojem nedostaje zub/zubi

Nekoliko faza potrebno je kako bi se od nedostajućeg zuba stiglo do adekvatnog nadomjestka. Potrebno je izvršiti CBCT snimanje, uz saznanja o željama i očekivanjima pacijenta. Nakon toga planira se terapija.

Potom se ugrađuje zubni implantat, uz primijenu lokalne anestezija. Kada anestezija poče djelovati, tada se u zubnom mesu radi rez, kako bi se prišlo do kosti. Potom kost bušimo specijalnim svrdlima na biošloški način, čime je kost biološki očuvana. Ona se ispire plazmom pacijenta, kojom se preliva i površina implantata, te se zubni implantat na kraju usađuje u kost. Zubno meso se šiva iglom i koncem mikroskopskih dimenzija.

Postavljanje samog mosta ili krunice je posljednja faza, koju izvodimo nakon utvrđenivanja da je zubni iplantat srastao i da je meso oblikovano. Prvenstveno brusimo prirodne zubi, uzimmo otisak, a onde se izradi nadomjestak koji cementiranjem pričvrstimo na zube. Prethodno se izvrše sve pripreme na susjednim zubima, kao recimo liječenje na zubima nosačima za most. Potom se krunice ili most ugrade kako bi pacijent konačno dobio idealan osmijeh.