Zubne nadogradnje – recept za idealan osmijeh

Nadomještanje nedostajućih zuba vrši se zahvaljujući implantologiju, odnosno dijelu stomatološke struke koja za osnovni zadatak ima zubne nadogradnje. Implantolog je najčešće naziv za stomatologe koji vrše ove zahvate kojima, pomoću stranog tijela koje se ugrađuje u vilicu vrši nadomještanje zuba. Nakon određenog vremena zarastanja stvara se čvrsta veza sa kostima, čime se stvaraju preduslovi da pacijenti sa nedostatkom zuba dođu do idealnog osmijeha.

Ugradnja implantata na jednom zubu i mali most na implantatima

Ugradnja implantata na jednom zubu je vrsta zubne nadogradnje koristi se kao način nadomještanja jednog zuba. Pomoću rentgenskog snimka i pregleda, ovaj zahtjev se planira kako bi bio uspješno izvršen. Ugradnja implantata vrši se na mjestu gdje nedostaje zub. Po završetku oseointegracije, odnosno srastanja dentalnog implantata sa kosti, što može trajati od tri do šest mjeseci, pravi se otisak, prema kojem se pravi i krunica kao zamjena.

Koje vrste zubne nadogradnje postoje-txt2

Za osobe kod kojih nedostaju tri zuba preporučuje se postavljanje mosta, sa dva ili više uporišta. Zahvat se obavlja nakon pregleda i pomnog planiranja, nakon čega se pristupa ugradnji implantata. Po završetu cijeljenja, odnosno oseointegracije, što može trajati od tri do šest mjeseci, pravi se otisa, prema kojem se pravi i most, čime se završava proces zubne nadogradnje.

Semicirkularni most

Kod pacijenata kod kojih se bilježi nedostatak više zuba preporučuje se da budu izvršene zubne nadogradnje uz semicirkularni most na implantatima. Zahvat se obavlja nakon pregleda i planiranja, kada bude obavljena ugradnja implantata, u zavisnosti od toga kakvo je stanje i struktra kosti u čeljusti. Po završetku perioda zacjeljivanja, odnosno oseointegracije, što može trajati od tri do šest mjeseci, pravi se otisak, prema kojem se radi most kao završetak zubne nadogradnje, koji u konačnici zamjenjuje zube.

Posebnost ovog procesa jeste što, ako dentalni implantat ima primarnu stabilnost tokom procesa zarastanja, moguće je napraviti i privremeni rad koji pacijenti nose. Na kraju procesa pacijent će imati osjećaj kao da ima prirodne zube, a novi zubi će izgledati potpuno skladno.

Proteze na implantatima

Kao što i samo ime kaže, ovdje je riječ o zahvatu prilikom kojeg se, najčešće, ugrađuju dva implantata u donju i četiri implantata u gornju vilicu. To se radi pnakon procjene stanja kostiju.
Nakon tog procesa prave se privremene, mobilne proteze, koje pacijenti nose u periodu do završetka trajne. U ovom slučaju, van kosti je vezivni element za učvršćivanje proteze, dok se u samoj kosti nalazi implantat kao osnova.

Koje vrste zubne nadogradnje postoje-txt1

Ovakva proces tokom kojeg se ugrađuju implantati kako bi bilo izvršeno podupiranje napravljene proteze čini se u cilju postizanja što bolje stabilnosti.

All on 4 i All on 6 (rad na četiri ili šest implantata)

All on 4 metoda dentalne implantacije stvorena je kako bi pomogla pacijentima koji su bez zuba ili koji imaju zubne proteze, ali koji bi željeli u što kraćem vremenskom periodu dobiti novi osmijeh. Cijeli sistem stvoren je kada nije moguće dostići stabilnost koja bi bila zadovoljavajuća kod potpune proteze ili naprosto kod stanja potpune bezubosti. Prilikom ovog zahvata dolazi do ugradnje četiri implantata, čija je osnovna zadaća da budu nosači za pridržavanje proteze, te oni bivaju ugrađeni u prednji dio vilice. Razlog je zato što se upravo tu nalazi najviše kosti, a budući da se ugradnja vrši pod određenim uglom, moguće je izvršiti i izrađivanje svih nedostajećih zuba. Posebno se ova metoda ističe jer implantati zahvataju veću površinu zubnog grebena, a da se tom prilikom izbjegava zahvat povećanja kosti ili podizanja dna sinusa.

Metoda All on 6 idealna je kada nastupi gubitak svih zuba u gornjoj ili donjoj vilici, čime se u kratkom vremenu može postići efekt povratka funkcije čeljusti, ali i popravljanje estetike lica.
Kako se i navodi u nazivu, prilikom ovog zahvata pacijentu bude ugrađeno šest implantata. Kada završi proces zarastanja, na te implantate fiksira se keramički most, pomoću vijaka, čime u potpunosti bivaju nadomješteni izgubljeni zubi. Ukupna posebnost All on 6 terapije jeste to što most na šest implantata biva dugotrajniji i stabilniji, a vrlo brzo na licu pacijenta vidljiva je promjena ka lijepom izgledu.