Kad ste zadnji put zamijenili četkicu za zube? Izbacujemo hranu koja je istekla, zamjenjujemo vitamine i dodatke prehrani i zamijenimo naše kozmetičke proizvode često, ali kada je riječ o zdravlju i ljepoti, naša zubna higijena ne dobiva toliko pažnje ili razmišljanja kao druga područja našeg životnog režima. Međutim, postoje važna pravila i savjeti kojih se morate pridržavati radi održavanja optimalnog zdravlja zuba.

Kada mijenjati četkicu za zube

Većina stomatologa preporučuje mijenjanje četkice za zube svaka 3 mjeseca. Prekomjerno, četkice za zube prolaze kroz normalno trošenje i postaju manje učinkovite uklanjanjem plaka sa zuba i desni. Studije su otkrile da se otprilike tri mjeseca čekinje raspadaju i izgube učinkovitost.

Jedno drugo razmatranje o kojem obično ne razmišljamo (a vjerojatno ne želimo razmišljati) je da se klice mogu sakriti i nakupiti u čekinjama četkica za zube. Zbog toga je važno zamijeniti četkicu za zube nakon prehlade ili rizika ponovne infekcije.

Gljivice i bakterije također se mogu razvijati u čekinjama ako se o njima ne brine pravilno. Nakon upotrebe obavezno isperite i temeljito osušite četkicu za zube, čuvajući nepokrivenu u uspravnom položaju i držeći je podalje od ostalih rabljenih četkica za zube. Tijekom putovanja obavezno pokrijte glavu četkicom za zube kako biste je zaštitili i smanjili širenje mikroba.

Ako se ne možete točno sjetiti koliko je dugo trajalo, obratite posebnu pažnju na stanje u kojoj se nalazi glava četkice za zube – jesu li čekinje istrošene, ispucale ili polomljene, ili pogotovo ako primijetite promjene tamne boje, što je znak od plijesni.

Šta se događa ako ne zamijenim četkicu za zube redovno?

Ako znate da se bakterije i gljivice nakupljaju na čekinjama vašeg četkica za prekovremeni rad nije dovoljan razlog da češće zamijenite četkicu za zube, postoje i brojni drugi rizici i nezanimljivi problemi zbog kojih nećete zamijeniti četkicu. Jedan rizik uključuje oštećenje desni jer stare četkice za zube postaju neučinkovite s uklanjanjem plaka sa zuba, što dovodi do gingivitisa. Ako se ne liječi, gingivitis dovodi do infekcije, što može dovesti do ispadanja zuba.

Koliko-često-treba-zamijeniti-četkicu-za-zube-txt1

Što je još bitnije, možete imati probleme od prekomjerne upotrebe četkica za zube, četkica za zube može razviti plijesan ili, možda najmanje privlačna, možete gutati neželjene čestice ako se čuvaju u blizini WC-a.

Šta treba uzeti u obzir prilikom kupovine proizvoda za higijenu

Pitajte našeg stomatologa prilikom sljedećeg pregleda i čišćenja zuba za preporuke o tome što biste trebali kupovati na temelju vaših individualnih potreba, vašeg određenog zdravstvenog stanja zuba itd.

Neki uobičajeni prijedlozi stomatoloških stručnjaka su da potražite četkice za zube s mekim čekinjama, jer tvrde čekinje oštećuju zube i desni, odaberite veličinu glave četkice koja dodiruje jedan ili dva zuba istodobno, koristite pastu za zube koja sadrži fluorid odobren od strane SZO, vodu za ispiranje usta kako biste se dodatno borili protiv plaka i gingivitisa, i ne zaboravite na konce!

Razmislite o ulaganju u električnu četkicu za zube, jer dokazano poboljšavaju oralno zdravlje osim onoga što ručna četkica može učiniti uklanjanjem plaka, smanjenjem gingivitisa i uklanjanjem mrlja zuba. Također se pokazalo da umanjuju količinu plaka na zubima osoba s parodontnom bolešću.

Ispitajte koji proizvodi najbolje odgovaraju vašim potrebama i ne zaboravite pitati našeg stomatologa za preporuke.