Zubna krunica je umjetni dodatak zubu koji obuhvata njegov krunski dio, a veličinom i oblikom imitira izgled prirodnog zuba. Izrađuje se kao pojedinačan protetski nadomjestak kojem je zadaća nadomjestiti oštećeni ili izgubljeni dio krune zuba, ili kao dio konstrukcije mosta, kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Zadaća je zubne krunice uspostaviti prirodan izgled i funkciju zubnog luka. Krunicom se može pokriti cijeli opseg prirodne krune zuba (potpuna krunica) ili dio zubne krune (djelomična zubna krunica).

Metal-keramičke krunice za zube

Keramika (ili u žargonu porculan, porculanski zubi, porculanske navlake) u dentalnoj protetici danas je postala standard zbog niza dobrih svojstava koje nudi. Keramika se odlikuje velikom čvrstoćom, velikom tvrdoćom, podnosi visoke promjene temperature, otporna je na hemijske utjecaje, koroziju, i najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba. U protetskoj rekonstrukciji keramičke krunice za zube ili keramički mostovi su sredstvo izbora za zbrinjavanje svakog pacijenta.

Krunice za zube i sve što trebate znati o njima-txt1

Cirkon-keramičke krunice za zube

Cirkon oksidna kermika (bezmetalna keramika) odlikuje se iznimno viskom čvrstoćom i dimenzijskom stabilnošću, izvrsne biokompatibilnosti (ne uzrokuje alergije i reakcije okolnog tkiva) i odlične je estetike (cirkonska podloga ispod keramike dopušta određenu dozu translucencije svjetlosti i bijele je boje, naspram metala kod metalo-keramičkih rješenja gdje dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz meso). U mogućnosti smo pružiti optimalno protetsko rješenje s pomoću najsuvremenije CAD/CAM tehnologije koja se primjenjuje u izradbi nadomjeska. Sustav se sastoji od inovativne litij disilikatne staklokeramike, a koristi se za pojedinačne restauracije na zubima, i vrlo čvrstog cirkonij oksida za zubne mostove širokih raspona. Preporučujemo je kao protetski nadomjestak nakon ugradnje implantata radi maksimalne estetike.

Potpuna keramička krunica

Potpuna keramika najprihvatljivije je rješenje za savršenu estetiku prednjih zuba. Ona svojom bojom, translucencijom, opalescencijom, transparencijom i flourescencijom najvjernije dočarava sva optička svojstva pravog zuba. Radimo s keramičkim sustavom najboljih estetskih i fizikalnih značajki. Mana potpuno keramičkih krunica za zube jest složena izradba zbog veoma opsežne preparacije samog zuba pa nije primjenjiva u svim slučajevima.

Krunice za zube i sve što trebate znati o njima-txt2

Kada se koriste krunice?

Ako imate zub koji ima veliki ispun ili koji je oslabljen karijesom i ako ispun sam ne može riješiti situaciju, u obzir dolaze i krunice, metalne ili bezmetalne, ovisno o situaciji u ustima i vašim željama, zahtjevima i mogućnostima. Ako postoji više takvih zuba te ako neki nedostaju, u obzir dolazi i metal-keramički ili bezmetalni keramički most te zubni implantati. Zubne krunice se mogu preporučiti u Dentalnoj poliklinici Bičakčić i nakon endodotskog liječenja zubi kako bi se ojačala njihova čvrstoća, ako su zubi previše istrošeni ili nakon frakture zuba.