Jedan zub ili niz zuba koji nedostaju mogu utjecati na izgled vašeg osmijeha kao i na vase samopouzdanje. Ono što je još važnije, praznine i prostori mogu imati negativan utjecaj na vaše oralno zdravlje. Mostovi za zube su namijenjeni da budu dugotrajni, ali mogu se oštetiti baš kao i vaši prirodni zubi. Uz pravilnu njegu, možete najbolje iskoristiti svoj uloženi novac i izbjeći dodatne troškove za nove mostove za zube. Stručnjaci iz Dentalne poliklinike Bičakčić vam nude nekoliko savjeta za brzo i jednostavno održavanje mostova za zube.

Šta su mostovi za zube?

Ako vam nedostaju zubi, vaš stomatolog može popuniti praznine uz pomoć zubnih mostova. Zubni most je konstrukcija koja se stavlja preko izbrušenih zuba čija je primarna svrha da se nadomijesti nedostatak jednog ili više zuba. Nakon stručnog pregleda u Denltanoj poliklinici Bičakčić i procjene stanja vaših zuba, preporučit ćemo vrstu zubnog mosta koja bi vama najbolje odgovarala. Zubni most može biti:

 • Metal-keramički – Ova vrsta zubnog mosta se sastoji od posebnih metalnih legura kao što su zlato, kobalt-krom i medicinski čelik, a ne sami metal se dodaje porculan (keramika). Ova vrsta zubnih mostova je izuzetno otporna i trajna.
 • Bezmetalni keramički – Ova vrsta zubnog mosta se sastoji od cirkon oksida ili litij disilikatnih kristala. Litij disilikatni kristal je s mehaničke strane slabiji od cirkon oksida ali u praksi nudi izvrsne estetske promjene.

Mostovi za zube i njihovo pravilno održavanje-txt1

Kada su u pitanju najvažnije prednosti bezmetalnih keramičkih zubnih mostova u odnosu na metal-keramičke, to bi bila bolja estetika i prirodniji izgled zuba zahvaljujući propuštanju svjetlosti. Metal-keramički zubni mostovi neprelamaju  svjetlost tj. nepropuštaju kroz metal, te zbog toga dolazi do pojave crnog ruba oko zubog mesa. Međutim kod bezmetal keramičkih, propustljivost svjetla je ista kao kod prirodnog zuba.

Kako se postavljaju mostovi za zube?

Zubni mostovi se mogu ugraditi na dva načina:

 • Na izbrušene prirodne zube
 • Na ugrađene zubne implatante

Nakon što naš stomatolog obavi stručnu procjenu vaših zuba i uzeti otisak vašeg zagriza. Nakon toga ćemo vam preporučiti koja vrsta zubnog mosta će biti najefikasnija metoda za zdravstvenu i estetsku funckiju vaših zuba. Kada se izgradi zubni most prema vašem otisku, treba se testirati prije ugradnje. U slučaju da vam nešto ne odgovara, izvrše se potrebne modifikacije. Nakon što navoj mosta za zube na njegove nosače bude besprijekoran, izvrši se cementiranje zubnog mosta. Proces cementiranja nije bolan ali je moguće da ćete osjećati blgu nelagodu koja je privremena i normalna jer privikavanje na nove zube može da traje do nekoliko dana. Poslije par dana, nelagoda nestaje, a svoje nove zube počinjete osjećati kao da su prirodni.

Mostovi za zube i njihovo pravilno održavanje-txt2

Savjeti za pravilno održavanje mostova za zube

Odmah nakon postavljanja zubnog mosta, na tom ćete području možda osjetiti blagu nelagodu i osjetljivost. Ove nuspojave su tipične i prođu nakon nekoliko dana. Da biste olakšali nelagodu, uzmite lijek protiv bolova bez recepta, poput ibuprofena. Iako je područje nježno, važno je održavati ga čistim. Nježno četkajte zube i koristite antibakterijsko sredstvo za ispiranje kako biste uklonili štetne bakterije. Nakon što se vaš zubni most trajno učvrsti, možete uživati ​​u lijepom i funkcionalnom osmijehu. Kako biste zadržali novi izgled restauracije i osjećali se sjajno još godinama, slijedite nekoliko jednostavnih savjeta:

  • Četkajte dva puta dnevno. Ne treba dugo da se naslage plaka i kamenca nakupe oko zuba i uzduž desni. Četkajte dva puta dnevno četkom s mehkim čekinjama i pastom za zube s fluoridom. To će pomoći u uklanjanju iritanta i održavanju oralnih bakterija na zdravim razinama. Izbjegavajte paste za izbjeljivanje jer mogu biti previše oštre i oštetiti most.
  • Koristite zubni konac jednom dnevno. Vaš cijeli most je podržan od prirodnih Ako se ugroze, riskirate gubitak restauracije. Stoga je izuzetno važno pravilno se brinuti za njih. Čistite koncem između svih prirodnih zuba barem jednom dnevno. To će smanjiti rizik od truljenja zuba i bolesti desni.
  • Čistite ispod mosta. Ispod mosta morate redovito čistiti. Kad završite sa četkanjem, uklonite nečistoće između mosta i desni. Da biste to učinili, upotrijebite alate za čišćenje nitnih zuba, zubne izbočine ili interproksimalne četke.
  • Prisustvujte rutinskim pregledima. Redovni pregledi i čišćenja ključni su za sve. Stomatološki pregledi se obično preporučuju svakih 6 mjeseci. Međutim, ako ste osjetljivi na bolesti desni, propadanje ili druge stomatološke probleme, vaš stomatolog može preporučiti češće termine.