Razmišljate li o izbjeljivanju zuba? Možda ste veliki ljubitelj kafe i vremenom su vam zubi postali žuti. Možda ste nedavno prestali pušiti i želite da izbijelite zube kao dio vašeg novog početka kao nepušač. Bez obzira na vaše razloge, trebali biste razmotriti metodu izbjeljivanja zuba poznatu kao ZOOM. Izbjeljivanje ZOOM metodom postalo je jedan od najpopularnijih tretmana za izbjeljivanja zuba, iz više razloga. Jedna od glavnih je da rezultati zahtijevaju vrlo malo vremena za djelovanje i metoda je djelotvorna za većinu ljudi. Prije donošenja odluke o ZOOM metodi izbjeljivanja, pregledajte ove odgovore na često postavljana pitanja u vezi s postupkom i održavanjem kako biste postigli dugotrajne rezultate.

Šta je ZOOM metoda izbjeljivanja zuba?

ZOOM je metoda izbjeljivanja zuba koja odstranjuje fleke i obojenja na zubnoj caklini i zubima. Razlozi zbog kojih dolazi do promjene boja zuba su različiti. Može biti zbog čestog konzumiranja kafe, vina, obojene hrane, starenju ili jednostavno zbog genetike vaših zuba. Za bijeli sjaj vaših zuba odgovorna je caklina, a njenim trošenjem postaje sve tanja zbog čega tamnija boja dentina dolazi do izražaja.

ZOOM metoda za izbjeljivanje zuba koristi LED lampu kako bi dobili do 8 nijansi svjetlije zube unutar sat vremena. Tretman je brz, efikasan i siguran. ZOOM lampa emitira optimalnu razinu svjetlosti sa znatno većom razinom intenziteta nego ostale LED lampe. Ovaj neinvazivni tretman koristi ZOOM Chairside lampu i hidrogen peroksid da ubrza proces izbjeljivanja. Jednom kada se hidrogen peroksid potpuno razgradi, kisik prodire kroz dentin i caklinu.

Kako djeluje izbjeljivanje ZOOM metodom?

Ideja ovog neinvazivnog stomatološkog postupka je razgraditi hidrogen peroksid LED svjetlom ZOOM lampe i omogućiti kisiku da uđe u zubni dentin i caklinu. Postupak je potpuno siguran. Izbjeljuje sve mrlje, a zubnu strukturu ostavlja nepromijenjenom.

Korak 1: Ispitivanje i čišćenje zuba

Prvo, vaš stomatolog iz Dentalne poliklinike Bičakčić  će obaviti pregled vaših zuba i očistiti ih prije postupka izbjeljivanja. Važno je da uklonite plakove i čestice hrane sa zuba, jer to može utjecati na proces izbjeljivanja.

Korak 2: Postavljanje ekartera i preventivne mjere

Stomatolog će nakon toga staviti ekarter (zaštitnu gumicu) u usta kako bi se prekrili desni i usne tako da budu izloženi samo zubi. Osim toga ekarter će držati usta otvorena kako bi zaštitila usne od hemijskih oštećenja. Ekarter zapravo treba osigurati optimalnu udobnost i minimalnu osjetljivost tokom postupka izbjeljivanja. Osim što se nanosi ekarter za zaštitu desni od hemikalija, stomatolozi u Dentalnoj poliklinici Bičakčić zahtijevaju nošenje zaštitnih naočala kao preventivnu mjeru za zaštitu očiju od UV zraka.

Korak 3: ZOOM

Postupak izbjeljivanja uključuje 3 sesije, od kojih svaka traje oko 15 minuta, počevši od nanošenja gela za izbjeljivanje. Gel od hidrogen peroksida se primjenjuje tokom sve 3 sesije uz aktivaciju ZOOM lampe. Ostaje na mjestu da djeluje oko 15 minuta dok se ZOOM lampica aktivira. Vaš stomatolog će ukloniti stari gel nakon svake seanse i nanijeti svježi sloj gela na svaki zub. Čitav postupak traje od 45 do 60 minuta u većini slučajeva.

Najefikasnija metoda izbjeljivanja zuba – ZOOM -txt1

Može li ZOOM metoda izbjeljivanja oštetiti zube i da li je metoda bolna?

Šanse za oštećenje vaših zuba su minimalne. Prepočujemo vam da ne eksperimentišete sa setovima za izbljeljivanje kod kuće jer mogu rezultirati oštećenjem zubne cakline. Da li je izbjeljivanje zuba ZOOM metodom bolno? Ovo zavisi koliko je visok prag tolerancije na bol pacijenta. Pacijenti ne osjećaju nikakvu bol osim lagane osjetljivosti i peckanja. Ipak, ova blaga nelagoda obično prođe za 24 sata. Također je važno naglasiti da nije moguže obaviti ovu vrstu tretmana ako pacijent ima karijes ili krunice. Tretman ne može izbijeliti strani materijal. Ova metoda je dizajnirana za izbjeljivanje samo cakline zuba. Iz tog razloga je najbolje prvo izbijeliti zube, a nakon toga postaviti plombu. Isto važi i za krunu. Ako želite uraditi krunicu koja se stapa s bojom vaših tek izbijeljenih zuba ili da se izvrši bilo koji drugi stomatološki posao, razgovarajte sa stomatologom o vašem interesu za postupak izbjeljivanja ZOOM metodom.

Kako zadržati zube bijelim nakon ZOOM metode izbjeljivanja

Nakon tretmana, naši pacijenti dobijaju ZOOM set za nadogradnju kod kuće. Vaš stomatolog će vas uputiti kako i kada koristiti taj komplet. Također ćete trebati smanjiti ili isključiti određena pića (poput crnog vina, gaziranih pića kafe i čaja) i hrane kako biste spriječili da zubi ostanu bez mrlja. Osim ovoga, trebali biste prestati i pušiti jer duhan može zaprljati zube. Također je važno održavati dobru oralnu higijenu, što uključuje redovno korištenje zubnog konca i četkanje, kako bi se spriječilo da se nakon tretmana ponovo ne pojave mrlje. I posljednje, ali ne i najmanje bitno, obavezno redovito posjetite svog stomatologa radi čišćenja zuba i provjere stanja zuba.