Zubne navlake su fiksni protetski nadomjestak koji zapravo imitira oblik, veličinu i boju prirodnog zuba te se trajno fiksira na ugrađene zubne implantate, ili na zub koji je oslabljen, oštećen ili estetski loš. Trajna krunica (zubna navlaka) prekriva vidljivi dio cijelog postojećeg zuba. Glavni cilj navlaka za zube je povratak izgubljene funkcije zuba, jačanje zuba ili popravljanje estetike zuba.

Primjena navlaka za zube

Postavljanje navlaka se preporučuje kada je potrebno ojačati i zaštiti jedan ili više postojećih, prirodnih zuba. To može biti potrebno u nekim od sljedećih slučajeva:

 • Kada je oštećen prirodni zub
 • Kada su karijesom zahvaćene veće površine zuba
 • Nakon liječenja živca, kada je zub značajno oslabljen
 • Nakon skidanja stare navlake za zube, postavlja se nova (ukoliko je moguće)

Prednost navlaka za zube

Neke od prednosti navlaka za zube su:

 • Fiksirane na prirodne zube i nema mogućnosti pomjeranja
 • Pritisak i sila se ne prenosi na okolno tkivo, već na sam zub
 • Neometana funkcija govora i žvakanja
 • Osjećaj okusa je sačuvan
 • Adaptacija pacijenta na “nove zube” kratko traje
 • Zaštita zuba od karijesa
 • Izvanredni estetski efekti
 • Zagarantovana udobnost i comfort

Izrada navlaka za zube

Navlake za zube se izrađuju na dva načina. Klasični način obuhvata uzimanje otiska gumastim materijalom i izradu gipsanog radnog modela na kojem zubni tehničar izrađuje navlaku za zube. Proces izrade traje četiri do šest dana. CEREC CAD/CAM predstavlja najsavremeniji način izrade zubnih nadoknada, tako i zubnih krunica. Radi se o digitalnom snimanju vilica (nema uzimanja otiska), planiranju izgleda i veličine konačnog rada na računaru i mašinskoj izradi iz keramičkog bloka. Dentalna poliklinika Bičakčić posjeduje najsavremeniju aparaturu i opremu, tako da uz savršenu preciznost se mogu izraditi navlake za Vaše zube, da se postigne što može veća udobnost kod postavljanja i nošenja. Estetski izgled igra važnu ulogu u svakodnevnom životu.

Navlake za zube i njihova izrada u Dentalnoj poliklinici Bičakčić-txt1

Vrste i tipovi navlaka za zube

Postoji više materijala za izradu zubnih krunica. Do posljednih par godina se najčešće koristio metal kao osnova za izradu krunica, ali danas se često koristi za izradu krunica i bezmetalna postava (potpuna keramika), tipovi kao što su E-max, Empress i cirkon keramika koja je sami vrhunac estetske stomatologije. Ona mogućuje u potpunosti prirodan i transparentan izgled zuba koji se nadograđuje.

POTPUNO KERAMIČKA ZUBNA KRUNICA
Navlake izrađene u potpunosti od keramike predstavljaju odlično rješenje kada je u pitanju vrhunska estetika zubi. Potpuno keramičke navlake, odnosno porculanske navlake, svojim karakteristikama, kao što su translucencija, boja i transparencija (način odbijanja i propuštanja svjetla), najvjernije dočaravaju sva okom vidljiva svojstva pravog zuba što rezultira navlakom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.

CIRKONSKA POTPUNO KERAMIČKA KRUNICA
Cirkonska protetika danas se smatra vrhuncem kojeg estetska stomatologija može ponuditi. Svi nadomjesci s cirkonom djeluju potpuno prirodno, jer cirkon oponaša optička svojstva prirodnog zuba. Cirkon keramika je alternativa metalnim substrukturama koje se koriste ispod porculana u navlakama. Cirkon je prozračan materijal koji daje svjetliji i prirodniji izgled zuba, potpuno je biokompatibilan i ne uzrokuje alergije.

METAL-KERAMIČKA ZUBNA KRUNICA
Metal-keramičke navlake za zube predstavljaju vrstu protetskog nadomjestka gdje je keramika vezana uz metalnu osnovu (substrukturu). Zbog svoje prihvatljive cijene, ali i odličnih svojstava poput čvrstoće i dugotrajnosti te solidne estetike, danas je upotreba metal-keramičkih krunica i dalje česta u protetskoj rehabilitaciji, pogotovo u slučaju stražnjih zuba.

Svaki put kada se nasmijete, doprinosite vašem cjelokupnom zdravlju i sreći. Vaš osmijeh ne utiče pozitivno samo na vas i vašu okolinu, već utiče i na to kako vas drugi percipiraju. Neka vaš osmijeh zablista u najmodernijoj Dentalnoj poliklinici u Evropi. Za Vas je tu Dentalna poliklinika Bičakčić.