Trudnoća je period kada treba obratiti posebnu pažnju na higijenu i zdravlje zuba i desni. Veoma je važno da posjetite stomatologa prije trudnoće i otklonite svaki kvar, kao i da vodite računa o higijeni zuba tokom cijele trudnoće. To može spriječiti neželjene komplikacije i teškoće, i sačuvati vaše zube.

Zašto dolazi do problema sa zubima u trudnoći?

U stomatološkoj ordinaciji vrlo često možemo čuti izjavu žena koje su rađale da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja zubnog tkiva, do bolova, vađenja problematičnih zuba i ispadanja zdravih zuba kao posljedice propadanja desni i čitavog potpornog aparata zuba. Zubi se u trudnoći ne mijenjaju, njihova struktura ostaje ista. Pogrešno je mišljenje da zubi u trudnoći stradaju samo zbog nedostatka kalcijuma. Ukoliko nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, kalcijum se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne zuba. Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa.U trudnoći se mijenja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osjetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. U nekim slučajevima, također se može desiti da je žena prije trudnoće imala probleme koji nisu otklonjeni, i koji joj u trudnoći mogu zadati brigu.

Najčešći problemi sa zubima u trudnoći?

Najveći problem trudnica je svakako problem desni. Zbog promjene nivoa hormona može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba usljed veće osetljivosti, ali se mogu javiti i bolesti kao što su gingivitis i parodontopatija.

Gravidni gingivitis (upala desni)
Ovaj problem javlja se kod velikog broja trudnica i veoma je neprijatan. Nakon obroka, dijelovi hrane zadržavaju se između zuba i desni, i privlače bakterije, koje izazivaju upalu, usljed koje dolazi do pojave crvenila, oticanja desni, i krvarenja. Gingivitis se kod trudnica najčešće javlja u drugom tromjesečju.

Parodontopatija
Ukoliko se gingivitis ne liječi, može doći do parodontopatije. Ovo je veoma ozbiljna bolest, koja uništava kosti i tkivo koje drži zube, i može dovesti do ispadanja zuba i ozbiljnih infekcija, kao i posljedica po bebu.

Jutarnje mučnine
U stomaku se nalaze kiseline koje mogu oštetiti gleđ zuba, zbog toga Vam savjetujemo da ne perete zube odmah nakon povraćanja, da ne biste doprinijeli većem oštećenju gleđi. Umjesto toga, dobro isperite usta vodom, a zatim sredstvom za ispiranje usta ili nanesite pastu za zube prstima i isperite vodom. Operite zube, tek nakon sat vremena.

Gađenje
U prvom tromjesečju trudnoće može se desiti da osjetite gađenje i mučninu prilikom pranja zuba. U tom slučaju probajte da koristite manju četkicu ili sredstvo za ispiranje usta. Neko vrijeme možete i da perete zube samo četkicom, bez paste, ali nemojte predugo to raditi. Pranje zuba bez paste za zube smanjuje higijenu zuba.

Karijes
Kod nekih žena se u trudnoći povećava potreba za grickanjem, naročito za slatkišima. Ne zaboravite da šećer izaziva karijes! Isperite usta vodom ili mlijekom, a najbolje bi bilo da operete zube poslije svakog unosa šećera.

Kako problemi sa zubima utječu na bebu?

Usljed parodontopatije može doći do prijevremenog porođaja ili rođenja bebe male težine. Zbog toga je važno da se na vrijeme obratite ljekaru i preduzmete neophodne korake da sprječite pojavu parodontopatije. Pored toga, infekcija desni ili usta, također može biti opasna, jer se može proširiti na ostatak organizma, i tako izazvati komplikacije u trudnoći, ili čak spontani pobačaj.

Njega-zuba-u-periodu-trudnoće-txt1

Lječenje zuba u trudnoći

Stomatologa treba posjetiti barem jednom u toku trudnoće a preporučuju se dva stomatološka pregleda. Ne zaboravite da pri svakoj posjeti zubaru naglasite da ste trudni!

Neophodno je da svako krvarenje ili oticanje desni, bol zuba ili desni, ili bilo kakav drugi neprijatan osećaj u ustima, odmah prijavite stomatologu. Tokom prvog tromjesečja trudnoće pacijentkinja može biti podvrgnuta obuci pravilnog održavanja oralne higijene, obradi parodontalnih džepova i urgentnoj stomatološkoj terapiji.  Drugo tromjesečje trudnoće se smatra najbezbednijim periodom trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije.Taj period treba iskoristiti za eliminaciju potencijalnih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće ili odmah nakon porođaja mogu izazvati teškoće.

Kraj osmog i deveti mjesec su period kada se ne preporučuju rutinske stomatološke terapije zato što se buduće majke ne osjećaju komforno u stomatološkoj stolici.Ukoliko je neophodna stomatološka terapija u ovom periodu ,intervencije moraju biti što kraće, a pacijentkinja se mora smjestiti u stolicu u položaj koji joj najviše odgovara. Obimne parodontološke intervencije treba odložiti za period nakon porođaja. Tokom stomatološke terapije ne smiju se ordinirati ljekovi koji prolaskom kroz placentu mogu da izazovu oštećenje ploda, a to su kodein, tetraciklini, streptomicin, dijazepam, barbiturati, itd.

Kako spriječiti probleme sa zubima u trudnoći?

Najbolji način da se izbjegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje zuba prije trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, savjetujemo vam da u Vaše planove uključite i posjetu zubaru, kako biste otklonili postojeće probleme i dobili savjete koji mogu sačuvati Vaše zube. U toku trudnoće održavajte higijenu zuba, pridržavajte se savjeta zubara, redovno kontrolišite zube i obavezno se javite zubaru ukoliko osjetite probleme desni. Vodite računa o ishrani, izbjegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni, i redovno mjenjajte četkicu, da biste izbjegli skupljanje bakterija. Pravilna njega i brzo reagovanje, mogu otkloniti mnoge neželjene posljedice.