Zubni implantati su rješenje i proizvod najmodernije dentalne tehnologije za osobe kojima nedostaje jedan ili više zubi. Dobar volumen kosti te zdrava i kvalitetna kost najbitniji su faktori za uspješnu ugradnju i integraciju zubnog implantata. Za preciznu dijagnozu kvalitete kosti, kao i određivanje na koje pozicije će se ugraditi implantat, koristimo suvremenu rendgensku dijagnostiku, CT i panoramsku snimku – ortopan.

Kandidati za ugradnju zubnih implantata
Svi pacijenti kojima nedostaje jedan ili više prirodnih zuba potencijalni su kandidati za ugradnju zubnih implantata. Izbor područja ugradnje zubnog implantata određuje se kliničkom procjenom i analizom rendgenskih snimaka bezubog područja. Položaj, dužina i promjer implantata odabire se prema anatomskim i morfološkim karakteristikama čeljusne kosti. Vrlo važan faktor za uspješnost i dugotrajnost ugrađenih zubnih implantata je opće zdravstveno stanje organizma. Ugradnjom zubnih implantata spriječiti će se resorpcija ili propadanje kosti čeljusti, povećati će se stabilnost susjednih zubi.

Ugradnja zubnog implantata predstavlja dugoročno riješenje jer nakon što se zubni implantat ugradi i nakon procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti. Zubni implantat osigurat će stabilnost novog zubnog nadomjestka(zubna krunica ili zubni most) koji će se izraditi na implantatu, a pacijent će ga osjećati kao nekada vlastiti zub.

Pravilan odabir i ugradnja implantata-txt1

Ugradnja zubnih implantata
Ugradnja zubnih implantata predstavlja mali hirurški zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ležište zubnih implantata priprema se normiranim svrdlima kojima odgovara promjer i dužina izabranog zubnog implantata. Nakon ugradnje zubnog implantata, ukoliko postoji dobra primarna stabilnost, moguće je inicijalno opterećenje zubnog implantata izradom privremene zubne krunice.

Nadoknada više zuba
Nadoknada više zuba sa implantatima je najbolje rješenje jer se ne moraju brusiti zdravi okolni zubi da bi se načinio most. Implantat se postavlja bez diranja okolnih zuba. Implantati će uz sami zub također nadomjestiti i korijen zuba koji ima veoma važnu ulogu.

Na mjestu gdje nedostaje par zubi nastaje propadanje kosti, preostali zubi se pomiču prema praznom prostoru te dolazi do poremećaja stabilnost cijele čeljusti. Zato je veoma bitno da zubi koji nadoknađuju prirodne zube budu veličinom, oblikom i bojom što sličniji prirodnim zubima.

Pravilan odabir i ugradnja implantata-txt2

Da li su moguće komplikacije kod ugradnje implantata?
Veoma rijetko su moguće komplikacije kada su pripreme pažljivo odrađene. Moguće su infekcije u slučaju loše oralne higijene, odmah nakon zahvata ili kasnije. Moguće je da tijelo odbaci implantate, što je vrlo rijetka pojava. Uspjeh zahvata je kod pušača smanjen za 10% posto, kao rezultat toksičnog djelovanja nikotina i visoke temperature u ustima u fazi zacjeljivanja, kao i taloženja katrana i nedovoljne oralne higijene. Pojava slična parodontozi može se javiti i kod implantata te u tom slučaju govorimo o periimplantitisu, odnosno upali mekih pa onda i tvrdih tkiva oko implantata.