Većina nas ne može živjeti bez dnevne doze kafe koja nam je potrebna da bismo započeli dan s osmijehom, a isti taj osmijeh nam čini manje privlačnim ostavljajući mrlje po zubima baš kao i pušenje, crno vino, obojena hrana i pića, neredovita higijena i sl. na šta u najvećoj mjeri utiče čišćenje zubnog kamenca.

Šta je zapravo zubni kamenac?
Zubni kamenac je tvrda, mineralizirana naslaga na površini zuba koja sadrži veliki broj bakterija, narušava estetski izgled zubi, a može dovesti i do ozbiljnijih bolesti. Redovito čišćenje zubnog kamenca važan je postupak u pravovremenom spriječavanju bolesti usne šupljine.

Osim što uzrokuje loš zadah i djeluje neestetski, pospješuje daljne nakupljanje mekih naslaga na zubima (plaka) i nastanak karijesa. Također, dovodi i do upale zubnog mesa koja se širi i može zahvatiti kost te tako uzrokovati bolest potpornog tkiva zuba, parodontitis.

Zubni kamenac može se ukoniti isključivo profesionalnim postupcima u Dentalnoj ordinaciji Bičakčić. Korištenjem ultrazvučnog instrument koji učinkovito uklanja kamenac, pigmentacije i mekane zubne naslage bez opasnosti od oštećenja zubnog tkiva. Postupak je bezbolan! Nakon korištenja slijedi fino poliranje površine zubi kako bi se otežalo daljne nakupljanje naslaga i olakšala higijena zubi kod kuće.

Ako prilikom tretmana ustanovimo da bolujete od parodontitisa, pravodobno ćemo vas informirati i ponuditi vam potrebnu daljnju parodontološku terapiju.

Kako se riješiti zubnog kamenca?
Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, ali dobrom oralnom higijenom i redovitim stomatološkim pregledima te pravovremenim odstranjivanjem možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Kako biste se riješili zubnog kamenca naši stomatolozi preporučuju tretmane čišćenja zubi, gdje čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje igraju najvažniju ulogu.

Čišćenje zubnog kamenca
Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje svih naslaga na zubima: kamenac, plak, ali i pigmentacije od hrane i pušenja. Iako je ovo vrlo često terapijski postupak, možemo ga svrstati u preventivne metode. Jednom kada je formiran zubni kamenac, nije ga moguće otkloniti uobičajenim, redovnim metodama oralne higijene, već je za to potrebna intervencija stomatologa.

Sam tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje upotrebu raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage sa zubi. Čišćenje zubnih naslaga se obično izvodi bez potrebe za lokalnim anestetikom i ubraja se u bezbolne metode. Prilikom tretmana se može javiti osjetljivost, ali samo na pojedinim područjima koja su u blizini vrata zuba.

Ako se ne održava redovita profesionalna higijena, kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnijih bolesti gingive: gingivitisa i parodontitisa, a u konačnici i do gubitka zuba

Šta nakon čišćenja zubnog kamenca?
Osim odstranjivanja zubnog kamenca bitno je kasnije ispolirati zube kako bi površina bila glatka i samim time manje podložna za stvaranje kamenca. Zbog lijepog osmijeha, pravilnih i zdravih zubi ostavljate pozitivan dojam kod drugih ljudi. S druge strane, nepravilno položeni zubi, njihov nedostatak te pokvareni zubi u startu ostavljaju loš dojam na druge.

Uklanjanje kamenca u Dentalnog poliklinic Bičakčić
koliko imate probleme sa vašim zubima usljed pojave plaka, karijesa ili pigmenata, kao i gingvitisa i parodontitisa, obratite nam se na broj telefona 033 550-550 ili na email info@bicakcic.com i zakažite pregled na kojem ćemo uz najstručnije konsultacije i 3D dijagnostiku pronaći najadekvatnije rješenje za vaš problem.