Čišćenje zubnih proteza je jedan od najbitnijih dijelova ugradnje protetskog rada. Protezu i preostale zube treba često s dozom ozbiljnosti čistiti. Da bi se spriječio karijes na preostalim zubima, ne smije biti naslaga na zubima, pogotovo na zubima na koji su postavljene kvačice.

Također, upala zubnog mesa se može spriječiti uklanjanjem plaka i čišćenjem četkicom tamo gdje bi inače mišići i jezik prirodno čistili, a sad ne mogu zbog pokrivanosti protezom (npr. nepce). Zato usta i protezu treba prati nakon svakog jela i prije spavanja. Pranje prije doručka, također smanjuje broj bakterija u ustima, pa je pogodno kod osoba koji lako dobivaju karijes.

Nekoliko pravila koje je važno poštivati ukoliko nosite zubnu protezu:

1. Nakon svakog obroka zubnu protezu oprati četkicom i običnom vodom, bez paste za zube.

2. Navečer prije spavanja zubnu protezu staviti u posebno sredstvo za održavanje – npr. tablete, a ukoliko ne spavate sa protezom obvezno je držite u vodi.

3. Izbjegavajte stalno skidati zubnu protezu, osobito na početku, i nosite je čim više kako bi se prije naviknuli na nju.

4. Jednom godišnje obvezno morate posjetiti stomatologa, obzirom da postoji velika mogućnost da proteza izgubi stabilnost, u tim slučajevima protezu je potrebno podložiti.

5. Obvezno posjetite stomatologa u slučaju da vam se dogodi bilo kakva nezgoda sa zubnom protezom npr. ako vam padne ili u slučaju da vam se pojavi ranica na zubnom mesu.

Ostavljanje proteze u posudu

Kad proteza nije u ustima, ona treba biti u vodi jer je materijal od kojeg je izrađena baza proteze osjetljiv na nedostatak vode. Ako ćete protezu ostaviti na stoliću ili u kupatilu na umivaoniku, ona će postati krhka i lomljiva, pa ćete ubrzo biti u potrazi za drugom. Ako proteza ima metalne kopče najbolje ju je namakati u toploj vodi, a ako to nije slučaj, u posudi namijenjenoj držanju proteze koristite posebne tablete za čišćenje proteze. Preporučuje se strpljenje i upornost pacijenta.

Pravilno održavanje zubnih proteza-txt1

Budite pažljivi s protezom

Zubna proteza nije bila toliko jeftina, zar ne? Budući da ih je lako slomiti i oštetiti, trebali bi biti veoma oprezni kod zubnih proteza i rukovanja s istim. U slučaju da vam proteza klizne iz ruku, preporučuje se prati je nad ručnikom/peškirom koji ste prije toga stavili u umivaonik kako bi izbjegli eventualni lom.

Savjetujemo Vam da protezu ne čistite jakim četkicama i jakim sredstvima za čišćenje, a kad je nosite, izbjegnite čačkanje zubi.

Kontrolni pregledi

Bez kontrolnih pregleda, sav trud našeg stomatologa i pacijenta bit će nagrađen samo djelomično. Kontrole bi trebalo raditi svakih šest mjeseci. Tada se stegnu razlabavljene kvačice, pregledaju tkiva koja nose protezu (da li se javlja upala, da li se proteza počela ljuljati…), promjene u zglobu, pregledaju se preostali zubi koji sad imaju povećanu mogućnost obolijevanja od karijesa kao i parodontoloških bolesti. Kontrolira se količina plaka i zubi se fluoridiraju.

Ako niste sigurni je li zubna proteza dovoljno čvrsta, evo nekoliko znakova da je olabavila i da trebate posjetiti našeg stomatologa:

    • U usnoj šupljini osjećate bol i nelagodu
    • Proteza stvara klikajuće zvukove
    • Otežano jedete
    • Otežano pričate