Zubi igraju ključnu ulogu u preradi hrane koju jedete i od suštinskog je značaja da se brinete o njima i posvetite im izuzetnu pažnju, jer pored zdravstvene, oni imaju i veliku estetsku ulogu u vašim životima. Vaši zubi su neophodni za kidanje i žvakanje hrane, što predstavlja svakodnevni proces bez kojeg je nemoguće ugodno živjeti. Međutim, zubi nisu neuništivi i trebaju stalnu brigu i redovno održavanje. Ono što jedete i pijete ima snažan utjecaj na zdravlje vaših zuba, a slatkiši i zaslađena pića snažno doprinose propadanju zuba. Čvrsta hrana duže se zadržava u ustima nego tečnost i stoga ima više potencijala za stvaranje plaka. Više informacija o plaku i borbi protiv zubnom kamenca možete pročitati OVDJE.

Donosimo vam TOP 3 savjeta kako da zaštitite zdravlje zuba i očuvate njihovu bisernu bjelinu prilikom konzumiranja različitih namirnica tokom svakodnevnice.

Ograničite unos slatkiša i izbjegavajte ljepljivu i kiselkastu hranu
Slatkiši su već dugo bili povezani s oštećenjem zuba pa je zbog toga vrlo važno s mjerom uživati u slasticama, ali ne samo slatkišima, biskvitima i kolačima, već i slatkim pićima kao što su gazirana i energetska pića. Zapamtite da obrađena, pakovana hrana i začini, kao što su kupovne salate, žitarice ili sos od paradajza, imaju iznenađujuće mnogo šećera.

Hrana ljepljive konzistencije duže će se držati na zubima pri čemu će stvarati plak. Hrana poput meda, suhog voća ili grožđa može ostati na površini zuba i povećati opasnosti za usnu šupljinu. Kisela hrana također brzo povećava proces propadanja zuba. Kisela pića i hrana poput alkohola, kafe, čipsa od krompira, ali i npr. paradajza može dovesti do oštećenja gleđi/cakline zuba.

Zbog toga je izuzetno bitno prati zube i održavati higijenu usta nakon konzumiranja navedenih namirnica. Radi spriječavanja stvaranja plaka i zubnog kamenca, te minimiziranja procesa propadanja zuba, najbolje je zube prati različitim zubnim pastama jer svaka zubna pasta sadrži sastojke koji utiču na pojedinačne segmente očuvanja zuba.

Obratite pažnju na odabir i prekomjerno konzumiranje hrane i pića
Nezdrava hrana i piće ne samo da utiču na zdravlje vaših zuba, već se općenito odražavaju na vaše cjelokupno zdravlje. Prehrambene navike u mnogočemu utiču na stavaranje zubnog kamenca i taloženje plaka na zubima, te stoga ukoliko ne možete u potpunosti izbjegavati određene prehrambene namirnice, barem pokušajte ograničiti njihov unos prvenstveno radi zdravlja vaših zuba, ali i zbog estetike vaših zuba.

Bilo koji oblik obojene hrane ili pića, te kafa, čaj, crveno vino, jagodičasto voće, kao i bogati sosovi mogu oštetiti bjelinu zuba kada ih konzumirate u velikim količinama. Čistite zube, pijte vodu ili isperite usta čim završite jelo, jer ćete na taj način ukloniti pigmente koji štete zubnoj caklini.

Uključite u ishranu puno voća i povrća, mahunarke, integralne žitarice i prirodne izvore proteina kao što su riba ili piletina. Ovo će osigurati širok spektar hranjivih materija za optimalno oralno zdravlje. Međutim, budite svjesni da prekomjerna konzumacija može dovesti do suprotnog djelovanja, tako recimo prilikom unosa raznih vrsta bobičastog voća mogu ostati fleke na vašim zubima. Dobrim prehrambenim navikama obezbijedite optimalan unos hranjivih tvari i obezbijedite duže zdravlje vaših zuba održavajući zubnu caklinu ili strukturu i oblik zuba umjerenim korištenjem bobičastog voća i to pogotovo ukoliko se to voće gricka.

Za zdrave zube stručnjaci preporučuju konzumiranje čvrstih namirnica pomoću kojih masiramo desni i čistimo usnu šupljinu. Isto tako  u prehranu uvedite i namirnice vlaknaste strukture jer će one očistiti mjesta do kojih teško dospijete četkicom. U takvu vrstu namirnica spadaju kokice, celer, jabuka, sirova mrkva, cvjetača i brokula, a da bi dobili najbolje rezultate konzumirajte ih odmah nakon glavnih obroka. Međutim, ne zaboravite ipak da je u skorije vrijeme nakon konzumiranja čvrstih namirnica potrebno oprati zube jer se one duže zadržavaju u ustima i imaju potencijal za stvaranje plaka.

Koristite četkice koje odgovaraju vašim zubima
Posvetite izuzetnu pažnju odabiru čektice za zube, obzirom da upravo četkica igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja vaših zuba. U slučaju da sami niste sigurni kakav tip četkice je najbolji za vaše zube, slobodno se obratite stomatologu koji će vam srdačno pomoći odabrati najbolju četkicu za vas. Zapamtite, uvijek možete tražiti savjet od vašeg stomatologa kako da izaberete i vodite računa o vašoj četkici za zube.

Želite li izbjeći nakupljanje bakterija i mikroba na četkici, trebali bi je mijenjati svaka dva do tri mjeseca ili kad uočite prve znakove dotrajalosti. Također, preporučujemo korištenje električnih četkica obzirom da one imaju mnogo veći broj rotacija nego što ljudska ruka može napraviti, te samim tim obezbjeđuju i mnogo bolje prijanjanje, te čišćenje nedostupnih mjesta u usnoj šupljini.

Pri odabiru četkice obratite pažnju da su vlakna na četkici pri vrhu zaobljena, a prednost bi uvijek trebalo davati mekim četkicama (SOFT, SUPERSOFT ili ULTRASOFT). Tako možete izbjeći ili spriječiti mikrotraume zubnog mesa koje sami nanosimo tvrdim četkicama ili prekomjernim i grubim četkanjem tokom pranja.

Upravo te mikrotraume nakon nekog vremena često dovode do povlačenja zubnog mesa i bolnih zubnih vratova/preosjetljivosti zuba (bol na hladan zrak ili piće). U slučaju da vam se dogodi postproces izazvan mikrotraumama kao što je povlačenje zubnog mesa ili osjetljivost zuba na vruće i hladno, obratite nam se na broj telefona 033 550-550 ili na email info@bicakcic.com i zakažite pregled na kojem ćemo uz najstručnije konsultacije i 3D dijagnostiku pronaći najadekvatnije rješenje za vaš problem.