U zavisnosti od građe od koje se sastoje, gustoće gradivnog tkiva i promjena koje na njima nastaju, prirodna boja zuba može biti promijenjena. Iako mnogi od nas zamišljaju da su snježno bijeli zubi zapravo idealno zdravi i prirodni, to baš i nije tačno, budući da od pacijenta do pacijenta zavisi kakvu će boju zuba imati.

Prirodna boja zuba – Zašto naši zubi postaju žuti i da li to znači da su nezdravi

Tačnije, uz postojanje brojnih vanjskih faktora koji utječu na samu boju zuba, kao što je dugotrajno konzumiranje određene hrane, pića, cigareta, postoje i unutrašnji procesi od kojih zavisi boja zuba. Kako bismo to pobliže pojasnili, moramo znati da se većina zuba sastoji od čvrstog tkiva koje se zove dentin. To tkivo se mijenja tokom našeg odrastanja i uz to mijenja se i količina krvi koja protiče kroz to tkivo, pa zbog toga zubi počinju da mijenjaju svoju boju, odnosno postaju žuti, ali to ne znači i da su manje zdravi. Naprotiv, gubitak bijele boje zuba je potpuno prirodan proces, a postoje i neka istraživanja koja ukazuju na podatke da žuti zubi zapravo mogu biti zdraviji, ali i jači od zuba koji su izrazito bijele boje. Također, svaka promjena boje zuba ukazuje na neku promjenu u organizmu, pa izrazita bjelina naših zuba može biti pokazatelj da nam zapravo nedostaje kalcija u organizmu ili da postoji višak fluorida, koji može uzrokovati dentalnu fuorozu.

Zapravo, prirodna boja zuba nastaje prilikom padanja zraka svjetlosti na djeliće dentina i cakline od kojih se sastoje naši zubi. Tom prilikom dolazi do apsorpcije i refleksije svjetlosti, odnosno jedan dio svjetlosti biva apsorbovan, te zapravo on ukazuje na samu boju naših zuba. Tako prirodna boja zuba ne zavisi od same svjetlosti, nego od količine cakline i dentina, a dentin je zapravo primarni faktor koji određuje boju zuba, dok od debljine cakline zavisi fino oblikovanje te osnovne boje zuba.

Također, pored dentina i cakline, važnu ulogu u određivanju prirodne boje zuba ima i zubna pulpa, koja je zapravo vezivno tkivo kojim je ispunjena zubna šupljina. To je, kako bismo pobliže pojasnili, zapravo sami centar naših zuba, te je ona kod mladih pacijenata najčešće svijetlo ružičaste boje. Vremenom, smanjuje se prostor pulpe, a samim tim i njen utjecaj na boju naših zuba.

Dentin – osnovno tkivo koje određuje boju naših zuba

U sastavu samih zuba postoji nekoliko vrsta dentina, te svi oni utječu na optička svojstva, odnosno na to kakva je prirodna boja naših zuba. Prvi dentin se kroz godine zapravo najviše mijenja i on nastaje tako što se minerali talože u kanalićima naših zuba. Sekundarni dentin je, ustvari, fiziološki i stvara se tokom cijelog našeg života, te ima i veći udio minerala, dok tercijarni dentin se javlja u područjima u kojim nastane neko oštećenje zuba. Svi zajedno, oni su najvažniji faktor prilikom određivanja kako izgleda prirodna boja naših zuba.

Prirodna boja naših zuba - kako vratiti sjaj svom osmijehu-txt1

Zubna caklina – najtvrđe tkivo našeg organizma

Zbog toga što se u procentu od otprilike 95 posto sastoji od minerala, zubna caklina je registrirana kao najtvrđe tkivo u našem organizmu. Od sastava, izgleda površine, gustoće, strukture i stepena opalescencije zavisi kakav će biti naš optički doživljaj boje zubne cakline, a slično kao i kod dentina, vrijeme i prirodni procesi u našem tijelu utječu na promjenu svih ovih faktora koji utječu na boju cakline. U principu, postoji mogućnost razvrstavanja boje zubne cakline na tri vrste, odnosno boju zubne cakline kod mladih koju odlikuju bijeli tonovi, boju cakline kod odrasle osobe koja ima poprilično neutralne tonove, te caklinu kod starije osobe koja se odlikuje žućkastim i sivkastim tonom. To zapravo prikazuje proces promjene boje naših zuba tokom godina.

Kako doći do bijelih zuba?

Naravno, postoji nekoliko vrsta stomatoloških zahvata koji mogu vratiti prirodnu boju naših zuba ili jednostavno doprinijeti izbjeljivanju naših zuba. Osim što možemo sami poboljšati higijenu usne šupljine ili namirnice koje unosimo svaki dan, moguće je primijeniti i uklanjanje kamenca, pigmentaciju, te najzad izbjeljivanje gelovima.

Za sve te zahvate najbolje je dobiti stručni savjet, kako bismo zadržali i zdravlje zuba, ali i postigli željenu boju, stoga potražite nas i otkrijte kako da dođete do željene boje zuba.