Dio stomatologije čiji je osnovni zadatak da vrši nadoknadu čvrstih zubnih tkiva naziva se restaurativna dentalna medicina. Uz pomoć ove grane stomatologije, koja je jedna od osnovnih grana, moguće je nadoknaditi svako nedostajuće tkivo uz pomoć stomatoloških materijala koji su napravljeni za ovu namjenu.

Kako se tokom protoka vremena zubi oštećuju, iz raznih razloga, odnosno dolazi do gubitka tkiva zuba, čime se narušava i funkcija i estetika zuba, osnovni zadatak restaurativne dentalne medicine jeste da zbrine zube sa različitim oštećenjima, odnosno da otkrije savremene materijale, aparate, instrupente i terapije, kako bi u konačnici pacijent bio zadovoljan, uz zdrave zube, sa svim estetskim i funkcijskim poboljšanjima.

Restaurativna dentalna medicina – borbom protiv karijesa do zdravih i bijelih zuba

Pod gubitkom zubnog tkiva podrazumijevamo različita oštećenja koja na zubu mogu prouzrokovati karijes, fizička oštećenja (trauma), erozija ili abrazija, kao i različite vrste diskoloracije i pigmentacije zuba. Zbog toga je restaurativna dentalna medicina važan segment stomatologije, jer pomoću ove grane stomatologije moguće je obnoviti zdravlje zuba kod pacijenta, odnosno stići do idealnog osmijeha.

Kao i u svim procesima, u vezi sa zubima, najvažnija je lična higijena i redovno kontroliranje usne šupljine, kako bi se na vrijeme otkrili svi problemi i kako bi se pristupalo njihovom saniranju. Najčešćii tretman koji se primjenju je u restaurativnoj dentalnoj medicini jeste terapija ispunom, odnosno plombiranje zuba nakon što se otkloni karijes. Iako su godinama bile korištene amalgamske, takozvane crne plombe, one su u moderno vrijeme potpuno izbačene. Razlog za to je sve važnija uloga estetike u stomatologiji, zbog čega se danas koriste kvalitetniji materijali. Na taj način pacijenti dobijaju najbolju moguću njegu zuba, kako bi što više bilo očuvano prvobitno tkivo, odnosno prvobitni oblik i boja zuba. Uz sve to, vrlo važna je i dugotrajnost urađenog zahvata, kako pacijenti ne bi imali probleme nakon što je zahvat učinjen.

Kako dolazi do oštećenja zuba i kako to spriječiti

Do oštećenja zuba karijesom dolazi uz svakodnevne procese koji se odvijaju u našoj usnoj šupljini. Cijeli proces počinje tako što se svakodnevno bakterije nastanjuju na tvrđim površinama unutar naših usta, a osnovu prehrane tih bakterija zapravo čine ostaci hrane koji se nađu u ustima. Dok bakterije probavljaju te ostatke hrane, kao nusprodukt nastaju različite vrste kiselina, koje u konačnici demineraliziraju samu površinu zuba. To demineraliziranje, što je dugotrajnije, stvara veće oštećenje, odnosno u konačnici svojim većim razvitkom stvara šupljine poznatije kao karijes zuba. Upravo restaurativna dentalna medicina ima zadatak da taj karijes otkrije, da ukloni tkiva zuba koje su zahvaćene procesom demineralizacije i bakterijama, te da pronađe adekvatnu nadoknadu tkiva koje se tom prilikom uklanja.

Svakako, sve ove procese u zubima moguće je spriječiti redovnim stomatološkim pregledima, kao i pojačanom higijenom svakog pacijenta, uz primjenu svih savjeta stomatologa.

Restaurativna dentalna medicina i vraćanje izgubljenog tkiva-txt1

Restaurativna dentalna medicina nudi rješenja za svakodnevne probleme pacijenata

Jedna od najraširenijih infektivnih bolesti kod ljudi jeste upravo karijes i vrlo je malo onih koji se nisu susreli sa tim problemom. Nastanak karijesa je dugotrajan proces i zavisi od brojnih faktora, te u svom početnom stadiju može zahvatati caklinu i tada ne prouzrokuje bol. U najranijim fazama izgleda kao mrlja na zubu. Prvi simptomi se javljaju kada karijes prodre u sam dentin, te tada nastaje veće oštećenje zuba i u tom stadiju je moguće osjećati bol na promjene temperature ili slatkiše. Posljednji stadij jeste trajno oštećenje pulpe usljed karijesa, te se tada javlja intenzivna bol i moguće je da se javlja bez ikakvog vanjskog podražaja.

U zavisnosti od vrste i veličine oštećenja, stomatolozi biraju kako će taj problem riješiti, a najčešće korištena metoda jeste metoda estetskog ispuna, kada je potrebno sanirati različite frakture krunice, karijesa. Prednost ove metode jeste što plombe odgovaraju prirodnoj boji zuba, mogu se koristiti na svakoj površini zuba, moguće ih je popraviti, a osjetljivost zuba nakon njihovo postavljanja je minimalna i kratkotrajna.

Ipak, za veća oštećenja preporučuje se endodontski tretman, odnosno liječenje upale kanala i korijena zuba. To je veći tretman, tokom kojeg zub biva otvoren, uz anesteziju, te se na taj način uklanja upaljeno tkivo unutar zuba i rješava problem kod pacijenta.