Dijastema se jednostavno odnosi na razmak između zuba u osmijehu neke osobe. Taj se razmak obično nalazi između gornjih prednjih zuba, iako se između bilo kojeg mjesta mogu pojaviti praznine. Dijastema se može odnositi i na razmak između zuba kao posljedica gubitka zuba.

Dijastema može biti:

primarna koja se javlja zbog povećanog frenuluma gornje usnice kod mliječnih i trajnih zuba (širine 2-3 mm)

stečena kao genetski uzrokovana, kod poremećaja u rastu i razvoju ili zbog smanjenog broja zubi, smanjene veličine ili oblika zubi, povećanog jezika, patoloških promjena (tumori, ciste ili parodontološke bolesti) ili oralnih navika (tiskanje jezika tijekom govora i gutanja i povećani pritisak tokom mirovanja)

fiziološka dijastema se javlja kod mliječnih zuba i spontano se zatvara sa nicanjem bočnih zubi dok nije veća od 2 mm, zovu je i “stadij ružnog pačeta”, ali ne zahtjeva nikakvu terapiju i obično se zatvori nicanjem trajnih očnjaka.

Šta je dijastema i kako se ona liječi-txt1

Navike koje doprinose pojavi dijasteme

Sisanje palca, sisanje usana, potiskivanje jezika i slične navike mogu vršiti pritisak na prednje zube, gurajući ih prema naprijed. To može dovesti do dijasteme. Djeca mogu da razviju privremene dijasteme kada im ispadnu primarni ili mliječni zubi. Kada im se pojave stalni zubi, ti razmaci se obično zatvore. Ova vrsta razmaka je dovoljno česta da stomatolozi smatraju da je to normalna razvojna pojava kod djece.

Korekcija dijasteme

Jedna od najpopularnijih korekcija su keramičke ljuskice koje predstavljaju odlično estetsko i dugotrajno rješenje bez mogućnosti promjene boje. Zahvat za njihovu izradu je minimalno invazivan, brusi se samo caklina u tankom sloju, obično se njima i korigira promjena boje ili oblika zuba što se ne može trajno postići s izbjeljivanjem, ali trebaju postojati određeni uvjeti – ne smije biti ispuna na tim zubima i potrebna je pravilna okluzija da ne bi došlo do njihovog pucanja. Ljuskice imitiraju prirodnu fluorescentnost, provode i reflektiraju svjetlost kao prirodni zubi, a glatka površina omogućuje lakše održavanje oralne higijene.

Šta je dijastema i kako se ona liječi-txt2

Prognoza i prevencija dijasteme

Za one koji traže liječenje dijasteme izgledi su pozitivni. Mnogi se postupci mogu uspješno zatvoriti. Uz to, liječenje bolesti desni može vratiti zdravlje kostiju i zaustaviti upalu.

Neke dijasteme nisu moguće spriječiti. Ali postoje načini za smanjenje rizika od razvoja jaza. To uključuje pomaganje svojoj djeci da razbiju naviku sisanja palca, učenje pravilnih refleksa gutanja i vježbanje dobre oralne higijene. Obavezno redovno četkajte i čistite, a dva puta godišnje posjetite stomatologa Dentalne poliklinike Bičakčić radi redovnih čišćenja i stomatoloških pregleda.