Svi mi težimo da imamo blistave i zdrave zube, međutim, postoji mnogo faktora koji utiču na izgled i zdravlje naših zuba. Hrana koja sadrži rafinirane bijele i smeđe šećere, loša oralna higijene te neredoviti odlasci kod stomatologa na preglede dovode do pojave karijesa. Karijes je proces kvarenja zuba koji dovodi do stvaranja šupljina u zubu. U nastavnku teksta saznajte šta je kompozitni ispuni te koje su prednosti i nedostaci kompozitnih ispuna.

Šta je kompozitni ispun ili bijela plomba za zube?

Kompozitni ispun ili tzv.bijela plomba je zubni materijal koji se koristi za popunjavanje zubnih šupljina. Kompozitni ispun je kvalitnije sredstvo za obnovu zubnih šupljina u odnosu na amalgamske ispune zbog kontinuiranog usavršavanja materijala. U zavisnosti od mjesta na koji se postavljaju, kompozitni ispuni se prave u nekoliko različitih vrsta. Naprimjer, za prednje zube postoji više vrsta boja kako bi se mogla boja zuba u potpunosti rekonstruirati, dok za zadnje zube se prave bijele plombe od čvršićih materijala, zbog otpornosti na sile žvakanja.

Šta je kompozitni ispun ili bijela plomba za zube-txt1

Prednosti kompozitnih ispuna/bijele plombe?

Postoji nekoliko prednosti kompozitnih ispuna, posebno ako je zub blizu prednjeg dijela usta i ako se lahko vidi. Prednosti su:

  • Izgledaju prirodno – Kada se stave, kompozitni ispuni izgledaju poput prirodnog zuba. Također se mogu obojiti tako da odgovaraju boji vašeg zuba.
  • Lahko zamjenljive – Kompozitni ispuni se mogu lahko zamijeniti ako vam punjenje ikad bude oštećeno zbog loma zuba.
  • Čvrstoća materijala – Kompozitni ispuni danas su toliko čvrsti da imaju snagu lijepljenja na zub veću nego sam zub. Iz ovog razloga se nerijetko zna desiti da usljed povrede zuba ispun ostane netaknut.
  • Zubi postaju jači – Kompozitni ispuni se zapravo vežu za vašu zubnu strukturu, štiteći od propadanja i jačanja zuba. Snaga znači bolja dugotrajnost povećavajući vaše šanse da taj zub sačuvate zdravim.

Nedostaci kompozitnih ispuna/bijele plombe?

Postoji vrlo malo nedostataka kada su u pitanju kompozitni ispuni. Neki od njih su:

  • Cijena – Kompozitni ispuni su skuplja varijata za razliku od amalgamskih ispuna (tzv.crnih plombi). To je zato što kompozitni ispuni zahtijevaju upotrebu skupljih materijala, te potrebno više vremena da se stave u zube.
  • Mogu se stvoriti mrlje – Obzirom da kompozitni ispuni izgledaju kao prirodna boja cakline zuba, zubi su skloni mrljanju. Na primjer, često konzumiranje kafe, čaja ili vina oštetiće vaše zube i ispune ako se odlučite za kompozitni ispun.
  • Brzo se istroše – Kompozitni ispuni se istroše brže od amalgamskih ispuna (traju najmanje 5 godina za razliku od amalgamskih koji traju i do 12 godina).
  • Više vremena da se postave – Za razliku od amalgamskih ispuna, kompozitni ispuni zahtijevaju više od 20 minuta vremena dok se postave na zub, a ponekad i više od jedne posjete stomatologu.