Grana stomatologije koja omogućava da nadoknadimo izgubljene zube i time očuvamo sve funkcije našeg zagriza i žvakanja, ali i bolja estetika zuba, naziva se stomatološka protetika. Dvije vrste ove protetike, mobilna i fiksna, tu su kako bi pomogli pacijentima, a fiksni radovi (trajna protetika) za pacijente su bolji utoliko što im donose trajna rješenja problema u usnoj šupljini. Tačnije, kroz ovu vrstu protetike dolazimo do izrade fiksnih protetskih radova koji se, privremeno ili trajno, cementiraju u ustima, nakon čega ih nije moguće izvaditi. U tom slučaju, pacijenti higijenu usne šupljine održavaju redovnim pranjem zuba.

Među radove u fiksnoj protetici ubrajaju se protetski radovi na implantatima, mostovi i krunice.

Mostovi

Fiksni radovi, to jeste konkstrukcije čije je glavna funkcija nadomještanje jednog ili češće više zuba, kako bi postigli kreiranje funkcionalnog niza zuba, a pritom zadovoljili sve estetske potrebe svakog pacijenta, nose ime mostovi. Mostovi se ugrađuju na način da se bruse susjedni zubi, tamo gdje postojii potreba za nadoknadom nedostajućih zuba, koji potom služe kao svojevrsni nosači ovakvih fiksnih protetskih radova. Nakon što zubi budu izbrušeni, uzima se otisak, pomoću kojeg u laboratoriji biva izrađen nadomjestak za zube. Dok traje proces izrade trajnog rješenja, pacijentima se ugrađuje privremeni most. Ipak, i pored dobre funkcionalnosti i estetske satisfakcije, u današnjoj dentalnoj protetici češće se koriste dentalni implantati nego ugradnja mostova.

Stomatološka protetika vraća sjaj osmijehu-txt1

Fiksni radovi na implantatima

Kao jedan od tri najčešće zastupljena načina izrade fiksnoprotetskih radova izdvajaju se fiksni radovi na implantatima, što podrazumijeva izradu protetskih radova koji se, potom, postavljaju na unaprijed ugrađene implantate. Prednost ugradnje implantata leži u tome što je, u slučaju njihove ugradnje, na njih moguće ugraditi i fiksne, ali i mobilne protetske radove, jer su implantati u tom slučaju, zapravo, stabilizatori konstrukcije i nosači radova.

Krunice

Još jedan predstavnik iz skupine fiksni radovi u protetici naziva se krunice. Riječ je o radu koji se koristi kada je potrebno zaštititi oštećene zube ili korigirati estetiku zuba kojom pacijent nije zadovoljan. Pored osnovne funkcije koju imaju, krunice se ugrađuju i kada je zub oštećen do te mjere da nije moguće ugraditi plombu kojom bi se ispravile nepravilnosti na zubima. One se izrađuju uz pomoć otiska, a za vrijeme izrade pacijentima se ugrađuju privremena rješenja, kako bi pacijent mogao sasvim normalno funkcionirati.

Stomatološka protetika vraća sjaj osmijehu-txt2

Prednost koju nude fiksni radovi garantuju trajno rješenje

Prednost koju fiksni radovi posjeduju, u odnosu na mobilne protetske radove, leži u tome što oni daju najveći mogući komfor pacijentu, budući da stvaraju osjećaj prirodnih zuba, te je njihova dugotrajnost puno veća. Kada je riječ o modernoj protetici, postoji cijeli niz materijala koji se koriste za izradu fiksnih protetskih radova. Postoje tri osnove koje se najčešće koriste u današnjoj protetici, a riječ je o metalkeramičkim radovima (konstrukcija od metala), cirkon-keramičkim radovima (konstrukcija od cirkonijum-dioksida) i staklokeramičkim radovima (konstrukcija od litij-disilikata). Vrhunsku estetiku moguće je postići korištenjem staklokeramičkih i cirkon-keramičkih radova, a pritom funkcija zuba ni na koji način ne biva ugrožena.

Kvalitetno rješenje, što fiksni radovi jesu, ustvari su pouzdana i dugotrajna rješenja, koja za dodatni cilj imaju očuvanje kosti čeljusti kod pacijenata, a uz sve to nude stabilnost i dugotrajan osjećaj sigurnosti. Jedina mana, ako se tako može nazvati, jeste to što ih nije moguće jednostavno izvaditi nakon što jednom budu ugrađeni.