Tokom trudnoće, obilje je informacija kojima je žena izložena sa svih strana. Jedna od briga koje mogu da muče ženu tokom ovog osjetljivog perioda je i koliko je sigurno ići stomatologu i šta je dozvoljeno raditi a šta ne. Na sreću, sve je mnogo jednostavnije nego što pacijentkinje to nerijetko sebi predstavljaju. Iako trudnoća ne predstavlja bolest već fiziološko stanje stomatološki tretman trudnica zahtjeva određenu pažnju stomatologa u cilju maksimalne zaštite kako trudnice, tako i ploda.

Posjeta stomatologu u trudnoći

Potrebno je odlaziti stomatologu redovno. Promjene koje se dešavaju u cijelom tijelu, daju svoje manifestacije i u usnoj duplji. Bitno je obavestiti stomatologa o tome da se nalazite u drugom stanju, i o tome koje lijekove eventualno koristite. U trudnoći je česta pojava karijesa (loša higijena, povraćanje). Svaki neliječeni karijes moze zahvatiti dublje slojeve zuba, pa se relativno često dešava da žene već u poodmakloj trudnoći imaju po nekoliko gangrenoznih zuba (odumiranje i infekcija živca zuba). To predstavlja idealan osnov za razvoj dentogenih infekcija. Stomatološka njega trudnica podrazumjeva “popravak” i liječenje svih zuba koji se mogu spasiti.

Snimanje zuba u trudnoći

RTG snimanje u zadnjem tromjesječju trudnoće manje štetno za plod nego u prethodnom periodu ipak ga treba izbjegavati bez naročite potrebe i mjera zastite. RTG zračenje nije poželjno, i odlaže se za period nakon rođenja djeteta. Ukoliko je u određenim, rijetkim situacijama neophodno, preduzima se uz najveći oprez i sa zaštitom. Odluku o tome donosi stomatolog u dogovoru sa ginekologom.

Stomatološke-intervencije-u-toku-trudnoće-txt1

Anestezija u trudnoći

Osim ako je reč o hitnim intervencije, najbolje je sve procedure obaviti u drugom trimestru trudnoće. Ukoliko je potrebno koristiti anesteziju, lijekove protiv bolova ili antibiotike, neophodno je obavijestiti stomatologa o trudnoći, jer će tako moći da bude izabere najbezbjedniji medikament za vas.
Dok ste u ordinaciji, informišite se i o tome koliki je značaj održavanje oralne higijene s obzirom na to da preko 50% žena u nekom periodu trudnoće ima upalu desni, koja nastaje kao posljedica hormonskih promjena.
Ukoliko imate nedoumice i strahove u vezi sa stomatološkim intervencijama možete nam se obratiti za savjet, konsultaciju, ili zakazivanje termina u našoj Dentalnoj poliklinici Bičakčić gdje će se vašem problemu u prijatnoj atmosferi posvetiti naš tim.