Upute za pacijente

Kako se održava pravilna oralna higijena?

Pored redovne posjete stomatologu (kontrolni pregled svakih 6 mjeseci), postoji par jednostavnih koraka koji će Vas spasiti od propadanja zubi, bolesti desni i drugih neprijatnih stomatoloških problema. U prvom redu se nalazi redovno četkanje zubi, barem 2 minute, zatim četkanje jezika, upotreba zubnog konca, korištenje međuzubne (interdentalne) četkice koja pomaže čišćenju prostora između zuba koji su nedostupni četkici.

Zašto dolazi do krvarenja zubnog mesa?

Krvarenje zubnog mesa može biti uzrokovano prejakim četkanjem zuba pa pri tom dolazi do ozljede, ali najčešće je uzrok krvarenju upala zubnog mesa tzv. gingivitis ili parodontoza. U slučaju da primjetite simptome gingivitisa ili parodontoze, zakažite termin i obratite se našim stručnjacima za što efikasnije sprječavanje upale.

Simptomi bolesti zubnog mesa?

  • Krvarenje desni;
  • Bubrenje i crvenilo desni;
  • Pretjerana osjetljivost zuba;
  • Ukoliko dolazi do povlačenja desni;
  • Stalan loš zadah;

Stomatološki pregledi u trudnoći?

Sa stomatološkim pregledima treba početi odmah nakon dijagnosticiranja trudnoće, pošto su trudnice izložene čestim upalama zubnog mesa i krvarenju desni. Kvalitetna ishrana bogata vitaminima i kalcijem, pravilna higijena i redovni odlazak stomatologu će osigurati zdravlje zuba.

Djeca i njega zuba?

Pored toga što čuvaju mjesto za trajne zube, mliječni zubići potiču normalan rast i razvoj čeljusti i omogućavaju žvakanje koje je preduvjet za dobru probavu. Tako da je njega zuba još u najranijem periodu dječijeg uzrasta veoma važna, najprije zbog očuvanja zdravlja, a zatim i zbog sticanja navika još od malih nogu. Zbog toga zakažite svoj pregled.

Ugradnja impantata?

Zubni implantati su najbolja opcija nadomještanja gubitka zuba u modernoj stomatologiji. Svako kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili smanjena mogućnost govora, kandidat je za ugrađivanje zubnih implantata.

Važno je da imate dovoljno koštanoga tkiva za ugradnju implantata, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće te da nemate zdravstvenih problema (nekontrolirani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično) koji mogu ugroziti proces zaraštavanja implantata i kosti. Zubni implantati mogu biti rješenje i kod pacijenata kojima je otežano ili onemogućeno nošenje zubne proteze.

Neposredno prije ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled i digitalni ortopan tj. rendgensku snimku obje čeljusti.

Na temelju rendgenskog pregleda ocijenit ćemo kvalitetu kosti i anatomiju potporne strukture, nakon koje će se pomno isplanirati vrsta i procedura implantološke terapije. Kroz razgovor sa stomatologom i oralnim hirurgom, razjašnjavaju se detaljno sve faze ugradnje implantata, zatim se postupak uskladi s postojećim stanjem, željama i očekivanjima pacijenta. Za detaljnije informacije zakažite termin i konsultujte se sa našim stručnjacima.

Upute nakon vađenja zuba?

Krvarenje nakon vađenja zuba je normalno, pratite upute koje Vam je dao stomatolog, te držite sterilnu gazu čvrsto stisnutu između zuba na rani. Kod kuće na ranu možete staviti mokru vrećicu čaja, kako biste smanjili krvarenje.

Ne dirajte ranu, također nije preporučeno četkanje područja oko rane kao i ispiranje rane kako se ne bi isprao krvni ugrušak koji je bitan za pravilno zacjeljivanje rane. Jedite normalno, preporučuje se mekša hrana, samo ne prevruće.

Ukoliko uočite nešto neuobičajeno, zakažite termin i javite se našim stručnjacima radi lakše sanacije komplikacija i sprječavanja neželjenih stanja.

Kako se karijes može odstraniti?

Jedini način da odstranite karijes je odlazak u stomatološku ordinaciju, gdje će stomatolog otkloniti karijes kako bi došao do zdravog dijela zuba, koji zatim treba sanirati ispunom kako bi zub i dalje bio funkcionalan.