All-on-6 postupci su za potpunu bezubost kojima se na 6 implantata postavlja fiksni most pričvršćen vijcima. Vrlo su popularna rješenja jer pacijenti kojima su zubi u jako lošem stanju, parodontološki oštećeni, rasklimani, imaju priliku ugraditi 6 implantata te obnoviti funkciju svojih zuba.

Koja metoda je bolja ?
Najčešće se u gornju čeljust ugrađuje 6, a u donju čeljust 4 implantata. Razlog tome je razlika u građi kosti gornje i donje čeljusti. Gornja čeljust je mekša, a donja čeljust je ipak nešto kompaktnije građe.

Pacijentima koji imaju dovoljno kosti u gornjoj čeljusti uvijek se preporučuje ugradnja 6 implantata(All-on-6) jer time fiksni rad dobiva na stabilnosti. Ugradnjom 6 implantata smanjuje se raspon između implantata pa su opterećenje i dugovječnost radova bolji. Kada u gornjoj čeljusti nema dovoljno kosti za ugradnju 6 implantata(All-on-6) potrebno je napraviti jako dobar raspored i osigurati određenu udaljenost između 4 implantata.

Prednosti All-on-6 metode ?
Fiksni rad na 6 implantata se koristi za zamjenu cijelog gornjeg ili donjeg seta zuba. Najveća prednost nad svim ostalim rješenjima za bezubu čeljust jest što ova metoda daje osjećaj obnovljenog prirodnog osmijeha.

Zašto je All-on-6 bolja opcija od All-on-4 za vas-txt1

Prednosti fiksnog mosta na 6 implantata:

  • zubi su izrađeni od keramičkih krunica (metal keramičkih ili cirkon keramičkih)
  • smatra se najzdravijom opcijom za bezubu čeljust
  • žvakanje hrane je kao sa prirodnim zdravim zubima
  • dugoročan rezultat
  • povećava samopouzdanje

Koja je razlika između All-on-4 i All-on-6 metoda ?
Razlika između All-on-4 i fiksnog rada na 6 implantata(All-on-6), osim u broju zubnih implantata koji nose zubnu protezu, jest u vremenu potrebnom za opterećenje implantata. Kod metode All-on-4 implantati se gotovo odmah opterećuju sa zubnom protezom, dok kod fiksnog rada na 6 implantata(All-on-6) treba proći tri do šest mjeseci da se zubni implantati oseointegriraju i budu spremni na opterećenje keramičkim krunicama.

Osim razlike u trajanju terapije, to su zapravo 2 tretmana za kompletno različite slučajeve. Kandidati za All-on-4 nikako nisu kandidati za fiksni rad na 6 implantata(All-on-6). Ukoliko pacijent s bezubom čeljusti nema dovoljno kosti (dovoljnu visinu i širinu kosti) za ugradnju 6 implantata u stražnjim djelovima čeljusti, tada se koristi metoda All-on-4.

Zašto je All-on-6 bolja opcija od All-on-4 za vas-txt2

Prednosti metoda
Prednost fiksnog rada na 6 implantata(All-on-6) nad All-on-4 jest bolja nosivost proteze jer se sidri na više implantata. Raspored opterećenja sila na implantate je takoder bolje raspoređen.

Prednost All on 4 metode jest što pacijent dobiva nove fiksne zube unutar 48-72 sata. Takoder prednost All on 4 metode je ta da pacijent koji ima izrazito spuštene sinuse i u stražnjim djelovima nema kosti za ugradnju implantata može dobiti fiksne zube ugradnjom 2 ravna i 2 kosa implantata u stražnjem dijelu čeljusti.