Čak i ako kod kuće vodite veliku brigu o vašim zubima, idalje imate bakterije u ustima. Oni se miješaju sa proteinima i nusproizvodima hrane te tako nastaje ljepljivi film zvan zubni plak. Plak se lijepi pod liniju desni i za zubne ispune/plombe ili druge stomatološke radove. Plak sadrži bakterije koje mogu oštetiti zubnu caklinu i uzrokovati karijes. Ali ako redovito uklanjate plak, možete spriječiti trajno propadanje zuba i bolesti desni. Veći problemi nastaju, ako plak ostane na zubima i stvrdne se u kamen tj.zubni kamenac. Zubni kamenac se formira ispod i iznad linije desni. Zubni kamenac je grub i šupljikav, a može dovesti do povlačenja desni i bolesti desni.

Kako zubni kamenac utječe na zube i desni?

Zubni kamenac može otežati četkanje i pranje zuba. To može uzrokovati karijes i propadanje zuba. Svaki zubni kamenac koji se formira iznad vaše linije desni je loš za vas. To je zato što bakterije u njemu mogu iritirati i oštetiti desni. Vremenom, to može dovesti do progresivne bolesti desni. Najblaži oblik bolesti desni naziva se gingivitis. Obično se može zaustaviti ako četkate, mažete, koristite antibakerijska sredstva za ispiranje usta i redovno idete na stomatološke preglede. Ako ne vodite brigu o vašoj oralnoj higijeni, stanje se može pogoršati, do tačke kada se formiraju naslage između desni i zuba i zaraze se bakterijama.

Zubni kamenac i kako ga se pravilno riješiti-txt1

To se zove parodontitis. Nastale naslage mogu oštetiti kosti i tkiva koja drže zube na mjestu. Simptomi koji se javljaju u ranom stadiju gingvitisa uključuju:

  • Crveni i natečeni desni
  • Desni koji krvare kada perete zube
  • Mekani desni

Gingivitis može preći u parodontitis koji se ne može poboljšati. Uz otečene, mekane, krvave desne, obratite pažnju na iduće simptome:

  • Bolno žvakanje
  • Labavi zubi
  • Desni koji se odvajaju od zuba
  • Nakupina gnoja između zuba

Bakterije koje uzrokuju parodontitis mogu dospjeti u krvotok, što može povećati rizik od bolesti srca i pluća. U Dentalnoj poliklinici Bičakčić možete potražiti stručnu stomatološku pomoć ako primjetite neki od ovih simptoma.

Savjeti za pomoć u kontroli zubnog kamenca

Nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u borbi protiv nastanka zubnog kamenca su:

Redovno četkanje zuba, dva puta dnevno po 2 minute

 Četkanje od 30 sekundi dva puta dnevno neće ukloniti plak i spriječiti zubni kamenac. Nemojte zanemariti teško dostupne površine kao i stražnji dio usne šupljine prilikom četkanja zuba.

Zubni kamenac i kako ga se pravilno riješiti-txt2

Odaberite pastu za zube koja sadrži fluor

Fluor će pomoći popraviti oštećenja cakline. Neki proizvodi sadrže substancu koja se zove triklozan koja se bori protiv bakterija u plaku.

Koristite konac za zube

Bez obzira na to koliko četkate svoje zube, zubni konac je jedini način da uklonite plak između zuba i zadržite zubni kamenac izvan ovih teško dostupnih područja.

Koristite anitbakterijske vodice za ispiranje

Svakodnevno koristite antibakterijske vodice za ispiranje usta kako biste pomogli ubiti bakterije koje uzrokuju zubni kamenac.

Pazite na ishranu

Bakterije u ustima se najviše stvaraju kada konzumirate hranu bogatu šećerima i škrobom. Kada su zubi izloženi toj hrani, oslobađaju se štetne kiseline. Pokušajte konzumirati zdravu hranu i ograničite količinu slatke hrane koju konzumirate. Ne trebate se odreći slatkiša ili ručka između obroka, samo je bitno da pazite koliko često i u kolikoj količini je konzumirate. Čistite zube i pijte puno vode tokom i nakon jela.

Ne konzumirajte cigarete

Studije pokazuju da ljudi koji puše cigarete ili koriste druge duhanske proizvode imaju veću vjerovatnoću za nastanak zubnog kamenca.

Jednom kada se zubni kamenac formira, samo će ga stomatolog moći ukloniti sa zuba. Dakle, posjetite svog stomatologa u Dentalnoj poliklinici Bičakčić svakih 6 mjeseci da ukloni svaki plak i zubni kamenac koji bi se mogao stvoriti kako bi se spriječili daljnji problemi.